Korea: Akkoord Noord-Zuid

Yankee go home!

Van een correspondent

Noord- en Zuid-Korea hebben zelfstandig een belangrijk akkoord gesloten met als doel het bespoedigen van de nationale verzoening en eenheid, uitwisseling en samenwerking, vrede en hereniging. Daarmee hebben zij de drie beginselen van nationale hereniging herbevestigd, die uiteengezet zijn in de historische 'Gezamenlijke Noord-Zuid Verklaring van 4 Juli'. Het is zaak dat de VS snel verdwijnen uit het gebied.

President Kim Dae Jung bezocht Pjongjang van 13 tot 15 juni 2000. In Pjongjang vond een historische ontmoeting plaats tussen hem en Kim Jong Il, algemeen secretaris van de Arbeiders Partij van Korea en voorzitter van de commissie van Nationale Verdediging van de Democratische Volksrepubliek Korea.

De bijeenkomst werd afgesloten met een gezamenlijke slotverklaring. Daarin werd opgemerkt dat er sprake was geweest van een belangrijke bijdrage aan het wederzijds begrip, de ontwikkeling van inter-Koreaanse betrekkingen en het bereiken van een vreedzame hereniging. De slotverklaring bestond uit vijf punten:

  1. de hereniging is een zelfstandige zaak van beide delen van Korea;
  2. in voorstellen over de hereniging, uit de beide delen van Korea, zitten veel gemeenschappelijke elementen, die voortgang op dit punt mogelijk maken;
  3. er werden humanitaire afspraken gemaakt, inclusief bezoeken aan families en de kwestie van uitwisseling van langdurig gestraften. Een regeling moet vóór 15 augustus zijn getroffen;
  4. er zijn afspraken gemaakt over een gezamenlijke evenwichtige economische samenwerking. Daarnaast zal er uitwisseling plaatsvinden op een reeks van terreinen: sociaal, sport, openbare gezondheid, milieu enzovoort;
  5. er komen zo snel mogelijk regeringsgesprekken om bovenstaande punten uit te werken. Kim Jong Il werd uitgenodigd om op een juist tijdstip Seoul te bezoeken.
Nu de beide delen van Korea op een positieve en opbouwende wijze in gesprek zijn rest vooral dat de oorlogsstokers uit de VS snel uit het gebied verdwijnen. Daarom: Yankee go home en neem al je wapentuig mee!