NCPN-Lemsterland in het geweer tegen bezuiniging op gehandicapten

Van een correspondent

Omdat er voldoende redenen zijn om aan te nemen dat men in de gemeente Lemsterland van plan is ingaande volgend jaar fors te bezuinigen op de vervoersvoorzieningen voor gehandicapten in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), heeft de NCPN-afdeling Lemsterland een pamflet in het plaatselijk weekblad laten plaatsen, zodat vele duizenden op de hoogte worden gesteld van de bezuinigingsplannen en van het NCPN-standpunt daarover. Het is zeer zeker nodig dat het verzet tegen deze voorgenomen aantasting van voorzieningen voor gehandicapten wordt georganiseerd en dat men zich niet van de wijs laat brengen door het nu nog ontbreken van concrete en uitgewerkte bezuinigingsplannen. Het voortdurend tamboereren op de steeds hoger wordende kosten voor deze vervoersvoorzieningen en de aankondiging dat er voorstellen verwacht moeten worden, moet voldoende reden zijn om in actie te komen. Alvorens er concrete bezuinigingsvoorstellen aan de gemeenteraad worden voorgelegd, geven de direct betrokkenen en sympathiserenden te verstaan dat er absoluut niet gesleuteld mag worden aan de toe te kennen bedragen voor extra vervoerskosten die gehandicapten moeten maken en dat zeker niet nu de kosten voor vervoer schrikbarend zijn gestegen. Tijdens een gemeenteraadsvergadering heeft de NCPN-fractie reeds de toon gezet voor haar opstelling in de voorbereiding naar en tijdens de debatten die in het najaar hierover zullen plaatsvinden.

Het in het weekblad geplaatste NCPN-pamflet moet dan zeker ook gezien worden als een oproep aan de bevolking tot verzet!

Vervoersvergoedingen Wet Voorzieningen Gehandicapten in gevaar!

Burgemeester en Wethouders hadden (buiten de Gemeenteraad om) de vervoersvergoedingen aan gehandicapten voor dit jaar niet mee laten stijgen met de verhoging van het prijspeil (prijsindexcijfer). Omdat deze maatregel voor de betrokkenen een reƫle verlaging betekende en, gezien de schrikbarende stijging van de vervoerskosten (brandstoffen!), eerder een verhoging van de vervoersbijdragen aan de orde zou moeten zijn, maakte de NCPN de kwestie aanhangig bij B. en W. en werden onze schriftelijke vragen in de Commissie Dienstverlening behandeld.

Daar werd naar voren gebracht dat er sprake is van een toenemend beroep op de WVG-vervoersvoorzieningen en dat daardoor de uitgaven stijgen; dat onze gemeente met de bedragen boven het landelijke en ook het regionale gemiddelde zit; dat een aantal gemeenten in de omgeving de bedragen al fors verlaagd hadden; dat het met de uitgaven uit de hand dreigt te lopen, enzovoort.

Hieruit moet het volgende geconcludeerd worden:

  • Het ligt in de bedoeling fors te snijden in de bijdragen WVG voor vervoerskosten;
  • gezien discussies uit het verleden bestaat het gevaar dat de vrijheid van keuze van vervoer wordt aangetast.
Verlaging van vervoersbijdragen WVG of afschaffing van de vrijheid van vervoerkeuze mogen onder geen beding plaatsvinden!!
  • Met de invoering van de WVG in 1994 gingen velen er, vergeleken met wat doorgaans door bedrijfsverenigingen werd verstrekt, behoorlijk op achteruit!
  • Aan het feit dat de gemeente Lemsterland, wat de hoogte van de ververvoersbijdragen betreft, gunstig bij het landelijk gemiddelde afsteekt, liggen democratische en vanuit sociaal oogpunt genomen besluiten ten grondslag; deze kunnen niet zomaar teruggedraaid worden!
  • Het kan niet zo zijn dat in een land waar de winsten van de grote bedrijven de pan uitrijzen, waar al weer een nieuwe belastingwetgeving de rijken nog rijker zal maken waar met miljarden aan meevallers wordt gepronkt, dat daar de gehandicapten de dupe worden!
Het Rijk moet de budgetten WVG voor de gemeenten drastisch verhogen!!!
  • Het kan niet zo zijn dat in een gemeente waar anders ook niet op een ton meer of minder wordt gekeken, waar sprake is van miljoenen aan meevallers, waar een grote algemene reserve bestaat, op voorzieningen voor gehandicapten fors wordt bezuinigd!
In het najaar wil men tot beslissingen komen. Gezien het voorgaande zal, als iedereen lijdzaam afwacht, het zeker leiden tot zeer forse bezuinigingen op de WVG-vervoersbijdragen aan de gehandicapten. Bezuinigen op geld dus, dat mensen nodig hebben voor een beetje levensgeluk en om hun gemis enigszins te kunnen compenseren!
  • Men moet van de vervoersvoorzieningen WVG afblijven!
  • Geen verlaging, maar gezien de stijgende kosten, is een verhoging nodig!!
NCPN-afdeling Lemsterland
secr. Polderdijk 36, Lemmer.