Bij een sollicitatie uw ziekte verzwijgen?

Door mr. Sjoerd Visser, advocaat in Stadskanaal
Stel, u bent ziek of ziek geweest, u hebt een WAO-uitkering gehad en die is ingetrokken. U gaat werk zoeken en dat lijkt te lukken, u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek Moet u de werkgever dan vertellen over uw ziekte en ziekteverzuim, en daardoor de kans verkleinen dat u de baan krijgt? Het antwoord is ja, maar daar moet wel wat meer bij verteld. Dat doe ik in dit artikel.

Sinds 1 januari 1998 geldt de Wet op de Medische Keuringen. Deze wet verbiedt een werkgever om een sollicitant een medische aanstellingskeuring te laten ondergaan, tenzij het om een baan gaat die bijzondere eisen stelt aan uw medische geschiktheid Maar voor gewone banen, zoals administratief werk en verkoopwerk in een winkel, mag de werkgever van u geen medische keuring eisen. Ook mag de werkgever u volgens deze wet geen vragen stellen over uw gezondheidstoestand of over uw ziekteverzuim. De werkgever mag hierover ook geen informatie inwinnen, bijvoorbeeld bij uw vorige werkgever.

De werkgever heeft dus meestal geen mogelijkheid om zelf iets te weten te komen over uw gezondheidstoestand. Betekenen deze wettelijke regels ook, dat u bij een sollicitatie niets hoeft te zeggen over uw gezondheidstoestand? Nee. Nog steeds geldt volgens de rechtspraak van de Hoge Raad, dat u bij een sollicitatie een ernstige ziekte of een ernstig gebrek, dat grote kans geeft op een aanmerkelijk ziekteverzuim, niet bewust mag verzwijgen. Als u dat wel doet en het komt uit, kan die verzwijging een geldige reden zijn voor een ontslag op staande voet. En onlangs is ook een werkgever in het gelijk gesteld, die zo'n verzwijging reden genoeg vond om na de ziekmelding van de inmiddels aangenomen sollicitant diens salaris niet door te betalen.

In het sollicitatiegesprek bent u dus gebonden aan de regels van de goede trouw. Als u solliciteert naar een baan, waarvan het u duidelijk is dat u met uw gezondheidstoestand daarvoor geschikt bent, hoeft u niets te zeggen over uw gezondheidstoestand. Maar als u weet dat u eigenlijk ongeschikt bent voor de werkzaamheden of dat de kans groot is dat u in de nieuwe werkzaamheden weer een aanmerkelijk ziekteverzuim zult krijgen, moet u dat zeggen.

Nu kan het zijn, dat u wel iets wilt zeggen over uw gezondheidstoestand, maar niet tegen de werkgever of de personeelsfunctionaris met wie u het sollicitatiegesprek hebt. U bent er bang voor dat deze te weinig van uw ziekte afweet en u direct zal afwijzen, zodra hij daarover iets van u hoort. Het is dan beter, dat uzelf tijdens het sollicitatiegesprek vraagt om een gesprek met de bedrijfsarts of arbo-arts van de werkgever. Dit is een medicus, die gespecialiseerd is in het beoordelen van de medische geschiktheid van mensen voor werkzaamheden. Hij is dus bij uitstek deskundig om te beoordelen of u ondanks uw ziekte niet toch geschikt bent voor deze baan. Hij kan de werkgever daarover adviseren, en u bent eerlijk geweest tijdens uw sollicitatie.

Ik bespreek dit zo nadrukkelijk, omdat mij is gebleken dat medewerkers van het GAK, die uitkeringsgerechtigden WW controleren op hun sollicitatie-activiteiten, hierover wel eens onjuiste informatie verstrekken. Zij adviseren u, dat u uw ziekte en ziekteverzuim tijdens een sollicitatie moet verzwijgen. En ze dreigen ermee, dat ze uw uitkering WW intrekken als u dit niet verzwijgt en vervolgens daardoor de baan niet krijgt. Natuurlijk is het kwalijk, dat medewerkers van het GAK u op die manier aansporen tot gedragingen, die een ontslag op staande voet tot gevolg kunnen hebben of die ertoe kunnen leiden, dat uw salaris bij ziekte niet wordt doorbetaald. Datzelfde GAK zal dan namelijk niet voor u klaarstaan om u het ziekengeld uit te betalen en zal u vanwege het ontslag op staande voet uitkering WW weigeren. U bent dus de dupe.

Als u hierover of over andere dingen vragen hebt, bent u welkom op het gratis spreekuur van Advokatenkantoor Visser cs., elke maandag van 17 tot 20 uur aan de Hoofdkade 108 (bij de Buinersluis) in Stadskanaal.