OVERPEINZING

Recente berichten uit Den Haag:

Schatkist barst uit voegen van miljarden

De houten schatkist tegenover het kantoor van minister Zalm van Financiƫn is aan vervanging toe. Alleen al door de hoogconjunctuur stromen er zoveel miijarden in, dat het huidige exemplaar dreigt over te lopen.

Daar komen op afzienbare termijn nog vele miljarden bij: eenmalige inkomsten uit de verkoop van licenties voor mobiel internetten (5,9 miljard gulden) en staatsdeelnemingen. Hoeveel Zalm in totaal kan incasseren, blijft gokwerk, maar het zal om heel veel geld gaan.

Toch kunnen dergelijke opbrengsten ook tegenvallen. Dat bleek de afgelopen weken bijvoorbeeld bij de veiling van de zogenoemde UMTS-frequenties, de etherruimte die telecombedrijven nodig hebben om hun klanten snel internet via hun mobieltje te kunnen aanbieden. Kort voor de start van de licentieverkoop werd, gegeven het grote succes van een soortgelijke veiling in Groot-Brittanniƫ, een opbrengst van twintig miljard gulden voor mogelijk gehouden. Maar het zijn er 'slechts' 5,9 miljard geworden.

Maar er staat nog het een en ander op het program. De overheid gaat vergunningen veilen voor nieuwe casino's, 5,5 miljoen aandelen PincRoccade worden verkocht en belangen in INT Post Groep, KLM en Schiphol worden afgestoten.

Toeslag op stroomprijs

Om niet-renderende milieuprojecten uit het verleden te kunnen betalen, komt er vanaf volgend jaar een toeslag op de elektriciteitsprijs. Volgens het ministerie van Economische Zaken, dat hierover gisteren een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, zal een gemiddeld huishouden maximaal 25 gulden per jaar kwijt zijn aan de toeslag.

Veertig miljoen voor Enschede

De nationale inzamelingsactie voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede heeft inmiddels 37,7 miljoen gulden opgeleverd. Ruim twee maanden na de ramp op zaterdag 13 mei stroomt bij de stichting Nationaal Rampenfonds (NRF) nog dagelijks zo'n twintig mille binnen. NRF-secretaris Post verwacht dat de inzamelingsactie uiteindelijk 40 miljoen gulden zal opleveren. Het via gironummer 777 ingezamelde geld is voor ongeveer 80 procent afkomstig van particulieren (schuin door red. M.). De opbrengst moet terechtkomen bij particulieren die niet of gedeeltelijk waren verzekerd. Volledig verzekerden komen niet in aanmerking voor een vergoeding uit het Rampenfonds.

Aegon verdient 1,32 miljard

Verzekeraar Aegon houdt een boekwinst van f 1,32 miljard (600 miljoen euro) over aan de verkoop van zijn bank Labouchere aan de Europese bankengroep Dexia. Aegon stopt de boek-winst in het eigen vermogen. Over het afgelopen jaar noteerde Labouchere een recordwinst van f 188 miljoen. Dat resultaat zal dit jaar nog hoger uitkomen, verwacht het bedrijf.