Gezondheidsonderzoek Bijlmer gaat niet goed

Van een correspondent

Op 14 augustus 2000 heeft een vertegenwoordiger van de Stichting Onderzoek Vliegramp Bijlmermeer (SOVB) tezamen met Klankbord III een felle en tevens 'treurige' vergadering gehad in Stadsdeel Zuidoost. Er kan maar één conclusie worden getrokken na de vergadering inzake het Medisch Onderzoek Vliegramp Bijlmermeer (MOVB): de uitkomst en conclusie van dat onderzoek zullen niets opleveren!

Duidelijk was dat de logistiek van het onderzoek niet deugt, maar ook 'technisch' gezien gaat er het een en ander goed fout! De SOVB heeft namelijk van dichtbij kunnen aanschouwen dat het Mycoplasma- en het urine-onderzoek m.b.t. de bepaling van eventuele besmetting met verarmd uranium(oxide) niet goed wordt uitgevoerd. De SOVB-vertegenwoordiger heeft daarover gesproken met dr. Bijlsma van het OLVG (ziekenhuis), die hem vertelde dat hij de protocollen moest volgen. De SOVB-vertegenwoordiger legde hem vervolgens uit dat in het voortraject van het onderzoek, zelfs nog voordat de protocollen geschreven waren, de KLM-Arbo Services en andere instanties heldere informatie hebben gekregen over de juiste wijze en op welke manier er bloed op Mycoplasma moet worden onderzocht en op welke manier er onderzoek gepleegd moet worden naar een mogelijke besmetting met verarmd uranium(oxide) na zeven jaar! Overigens gaan wij inmiddels al het achtste jaar in, en hoe langer de tijd na besmetting, hoe moeilijker het wordt om die vast te stellen.

Na nog wat 'technisch' heen en weer gepraat, adviseerde Dr. Bijlsma met de volgende woorden: "Indien uw inzichten verschillen met de wijze van uitvoering van het onderzoek van het MOVB dan moet u zich wenden tot mevrouw Borst."

En toen was de cirkel weer rond, want zij weet al geruime tijd dat het volkomen fout gaat, maar blijft volhouden met: "Weliswaar is het te betreuren dat er na uitwisseling van argumenten verschil van inzicht is tussen u en de Begeleidingscommissie, maar juist in dit soort situaties wil ik alle betrokkenen vragen om de onafhankelijke positie, en daarmee het evenwichtige oordeel van de Begeleidingscommissie te respecteren. Daarmee is mijns inziens de voortgang van het MOVB, en het vertrouwen in de resultaten ervan, het meest gediend."

De SOVB meent echter dat niemand daarmee gediend is! Het bloed- en urine- afnemen en de bepaling van elementen gaan fout. De uitkomsten van getallen zullen daarom ongetwijfeld verkeerd worden geïnterpreteerd, want de cijfers waarmee ze gaan werken kloppen niet. Als de SOVB vraagt naar de 'technische protocollen', dan weet men ineens niet meer wat je bedoelt. Plotseling kunnen mensen die gestudeerd hebben niet meer zélf kritisch nadenken. Artsen stappen op. Mensen die verantwoordelijk zijn voor bepaalde onderzoeken maken zich uit de voeten. Het tijdspad wordt, waar de stichting reeds voor gewaarschuwd had, niet gehaald! De SOVB denkt zelfs dat de eindconclusies in de richting van eerdere conclusies van het AMC zullen neigen. De media zullen ongetwijfeld weer geïnteresseerd raken als het politiek 'spannend' dreigt te worden. Als aasgieren zullen zij zich er weer op storten en de gemoederen in Den Haag bezighouden.

Maar over wiens rug? Kok zal wel weer blij zijn met een signaal uit de samenleving en de noodkreet doorspelen naar de "juiste instanties". Het is het spel der marionetten en de verzuiling van de wetenschap, de verloedering van de maatschappij, het isoleren van idealisten. Lang leve het Poldermodel! En wat is Nederland toch geweldig!

Binnenkort is het weer september, 'EL AL maand', de media zullen weer even aandacht voor de Bijlmermeer hebben: hoe zat het ook weer? Dan op 4 oktober de herdenking en daarna zijn ze weer 'rampenmoe' en blijft alles 'tussen de oren zitten waar het zat'. De SOVB wil, misschien tegen beter weten in en met een enigszins beschadigd gevoel over onze medemens, toch nog hopen iets te kunnen betekenen voor de mensen die door deze 'criminele' daad van onze overheid en door het georganiseerde establishment, in hun levenskwaliteiten worden aangetast en gedupeerd!

In de nabije toekomst hoopt de SOVB met harde bewijzen te bereiken dat artsen misschien eindelijk gaan samenwerken, waardoor medici eindelijk hun arrogante ego opzij durven te zetten, en hun eed zullen nakomen i.p.v. hun tijd veilig uit te zitten. De SOVB heeft nog enige pijlen op zijn boog. Maar het is een lange en zeker geen gemakkelijke weg voor alle gedupeerden. De tijd schrijdt voort en voor veel mensen zal het lijden ondraaglijk worden, want veel tijd hebben zij niet meer. De SOVB hoopt dat de verwarring en de menselijke schade die er binnenkort opnieuw zal ontstaan, beperkt zal blijven, maar vreest voor het ergste.