NAVO beschuldigd van achterhouden van de waarheid over clusterbommen

Schokkend document over clusterbommen

Van de redactie buitenland

Op 12 augustus jl. openbaarden Portugese kranten een rapport van de 'International Association for campaign against contact mines' (WGL), waarin regeringen van NAVO-landen werden beschuldigd van het belemmeren van gedetailleerd onderzoek naar clusterbommen, die slachtoffers maakten na de NAVO-bombardementen op Joegoslaviƫ.

De grootste krant van Lissabon "Publico" maakte duidelijk dat de genoemde regeringen ervan worden beschuldigd dat zij het onmogelijk maken om nieuwe bewijzen over de inhoud van de clusterbommen te vinden, "ofschoon er steeds meer onschuldige slachtoffers vallen in Kosovo en Metohija". Ook werd de directeur van de WGL, Richard Lloyd, aangehaald, die opmerkte dat "clusterbommen waren geworpen op het Joegoslavisch territorium en dat het NAVO-pact daardoor ernstig het bestaande internationaal recht en het VN-Charter schond".

Grote aantallen burgers in Joegoslaviƫ worden slachtoffer van plotselinge explosies en kleine jongens vormen het grootste aantal slachtoffers. "Alleen al in juni, stierven meer dan 200 personen door mijnen, waaronder 50 door clusterbommen, die lijken op een blikje bier of coca-cola", meldde "Publico", delen van het rapport aanhalend. WGL eist daadkrachtige maatregelen om de mijnen en bommen in het gebied op te ruimen.

De Portugese kranten vermeldden dat iedere "clusterbom, die tijdens zijn val uiteenvalt, ongeveer 147 kleinere bommen bevat met een groot effect". Deskundigen gaan ervan uit dat de NAVO-landen 1392 'clusterbommen' hebben afgeworpen. Na de explosie van de 'bomdragers' bleven ongeveer 205.000 kleine bommen ongeƫxplodeerd achter.

"Publico" schreef dat in het rapport ook een interessant detail voorkomt, waaruit blijkt dat genoemde bom, gebruikt door de Britten (RBL 755), onnauwkeurig is bij het treffen van doelen en dat "als de bom het gestelde doel niet raakt, het dood en verderf zaait op de plek waar hij explodeert". Dit type clusterbommen werd gebruikt in Kosovo en Metohija, waar veel missers werden geregistreerd, vermeldde de Portugese krant.

Bron: http://www.serbia-info.com/news