NAVO erkent:

in Kosovo vielen minder doden

Van redactie buitenland

NAVO-functionarissen hebben vorige week donderdag toegegeven dat de aanvankelijke schattingen over het aantal doden bij de zogenaamde 'etnische zuivering' van Kosovo door de Serviërs te hoog zijn geweest. Manifest wees er al vaker op dat de reden om de bommenoorlog te beginnen volstrekt uit de lucht gegrepen is. Maar horen we spijtbetuigingen? Wordt de belachelijke aanklacht tegen Milosevic ingetrokken? Natuurlijk niet, want aan NAVO-zijde heiligt het doel alle middelen en daar heeft men een patent op de leugen.

De NAVO-woordvoerders reageerden op de voorlopige bevindingen van forensische experts van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag die ruim een jaar na de luchtoorlog om Kosovo op het punt staan hun slotconclusies te formuleren. Zij komen tot de vaststelling, dat de ongeregeldheden in Kosovo minder dan drieduizend Kosovo-Albanezen het leven heeft gekost. Bovendien kwamen lang niet alle drieduizend slachtoffers door moord of executie om het leven.

Ten tijde van de luchtoorlog om Kosovo, tussen maart en juni 1999, werd door de NAVO gemeld dat zeker tienduizend Kosovo-Albanezen waren vermoord. Toen dat uit propagandisch oogpunt nodig was wekten de schattingen zelfs de suggestie dat er honderdduizend doden zouden zijn gevallen. De forensische deskundigen van het VN-tribunaal in Den Haag hebben in totaal in Kosovo op 345 plaatsen in totaal 2788 lichamen opgegraven. Volgens een woordvoerder van het tribunaal zal het totale aantal slachtoffers van de massale verdrijving van de Kosovo-Albanezen blijken niet hoger dan drieduizend te zijn geweest. Intussen gaan de aanvallen op niet-Albanezen in Kosovo, met steun van KFOR, gewoon door. Elders in de krant schreven we over de aanval op Mitrovica, vorige week werd Pristina, de hoofdstad van de provincie Kosovo, opgeschrikt door een bomexplosie. Een gebouw waarin verscheidene niet-Albanese politieke partijen, zoals die van de etnische Turken in Kosovo, en Servische autoriteiten zijn gehuisvest, werd zwaar beschadigd. De aanslag heeft waarschijnlijk van doen met de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een dag later raakten negen Servische kinderen ernstig gewond. Onbekenden wierpen uit een auto twee handgranaten in de groep kinderen, die op een sportveld speelden. (Bron: NRC, 18-8-2000)