Ingezonden 1

Onderstaand bericht laat weer eens zien hoe goed het gaat in Nederland. Veel mensen kunnen zich geen dure Mercedes of een reis naar de Canarische eilanden veroorloven. Zij gaan min of meer gedwongen dichterbij huis op vakantie. Eenvoudig met een tent op de Veluwe bijvoorbeeld. Kennelijk vindt men dat idee bij VROM wel aantrekkelijk. Daar straft men woningcorporaties die een menselijk huurbeleid voeren:

(begin artikel)

Woningbouwverenigingen boos op VROM

Corporaties aangeslagen na boete van half miljoen

De woningbouwverenigingen Goede Stede, WVA en Groene Stad moeten een boete van bijna een half miljoen gulden betalen aan het rijk. Dit omdat zij volgens VROM huishoudens met een te laag inkomen in te dure woningen hebben laten wonen. Het gevolg is dan dat de staat meer huursubsidie moet bijleggen dan gewenst.

De Almeerse corporaties zijn behoorlijk aangeslagen door de boete en vinden het onaanvaardbaar dat zij moeten gaan overwegen personen met een laag inkomen alleen nog maar de allergoedkoopste huizen toe te wijzen. "Dan nemen de wachttijden alleen maar toe", aldus een woordvoerder. "Wij krijgen nu straf maar in feite voeren we onze wettelijke kerntaak uit. Het huisvesten van mensen met een laag inkomen. De praktijk leert ons dat het huursubsidiebedrag in de loop van de tijd verandert doordat er wijzigingen optreden in het huishouden. Dat kan door ouder worden, echtscheiding en andere zaken", aldus de zegsman.

De vele nieuwbouw van senioren- en zorgwoningen in Almere draagt ook nog eens bij aan de boete. Dit soort woningen wordt toegewezen aan ouderen en deze huishoudens hebben vaak veel huursubsidie nodig om de woonlast te kunnen voldoen. De corporaties hebben inmiddels een officieel bezwaarschrift verstuurd. "Mochten we de boete toch moeten betalen, dan zullen we die niet doorberekenen aan de huurders", aldus de woordvoerder.

Opvallend is verder dat de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor de boete, zelf onlangs in de verschenen nota 'Wonen' heeft geschreven dat iedereen, ongeacht het inkomen goede huisvesting en keuzevrijheid geboden moet worden. ('t Groene Weekblad, 22e jaargang nr. 32) (einde artikel)

Bij VROM hebben ze dus kennelijk schijt aan mensen met kinderen die een grotere woning nodig hebben, maling aan mensen met een lager inkomen door pensioen en andere oorzaken. De aanval op de senioren en zorgbehoevenden is ronduit schandalig. Wat een tuig!

P. Faas
Almere