NAVO-aanval op Noord-Mitrovica aanzet tot nieuwe oorlog

Van de redactie buitenland

Op maandagochtend 14 augustus jl. bezetten eenheden van NAVO-troepen Noord- Mitrovica, het enige nog overgebleven multi-etnische deel van Kosovo. In Noord-Mitrovica leven duizenden Serviërs, zigeuners, Slavische moslims en anderen, verdreven uit de rest van Kosovo, zij aan zij met de lokale Serviërs, Albanezen en andere bevolkingsgroepen. De bevolking verdedigde het gebied door middel van geweldloze massa-acties tegen mishandelingen/misstanden door de VN-politie en wrede gewapende aanvallen door troepen van het UCK, dat probeert de macht in het gebied te grijpen.

Deze volksbeweging maakte de NAVO-'humanitairen' woedend; vandaar de invasie afgelopen maandag door Franse en Britse NAVO-troepen.

Het excuus: het 'geweld' (dat wil zeggen, de ongewapende, geweldloze volksbeweging) in bedwang houden, en, nota bene, de vervuiling bij een ertssmelterij te beperken. Verbazingwekkend! Dezelfde NAVO die duizenden dodelijke clusterbommen op de kinderen van Kosovo heeft gegooid, dezelfde NAVO, die, zoals prof. Chossudovsky heeft bewezen, opzettelijk een milieuramp heeft veroorzaakt in Pancevo (1), maakt zich nu zorgen over een smelterij.

Deze verzinsels zijn een belediging voor ons verstand. De werkelijke doelen van de NAVO zijn:

  1. het vernietigen van het verzet tegen UCK-fascisme, dat de NAVO en de VN elders in Kosovo geïnstalleerd hebben (2) en
  2. het stationeren van NAVO-troepen zo dicht mogelijk bij de bestuurlijke grens tussen Kosovo en Centraal-Servië, een gebied dat maandenlang getroffen werd door aanvallen van gevolmachtigde NAVO-troepen van het UCK-type.(3)
Onlangs heeft Al Gore bekendgemaakt dat senator Joseph Lieberman zijn tweede man zal zijn als kandidaat-vice president. Dit is dezelfde Lieberman die zei, terwijl hij in Washington aanwezig was bij een bijeenkomst ten gunste van de oorlog, vorig jaar april:
"De VS en het Kosovo 'Bevrijdings' Leger (UCK) staan voor dezelfde waarden en principes... Vechten voor het UCK is vechten voor mensenrechten en Amerikaanse waarden." (Washington Post, 28 april 1999)

Kortgeleden heeft George Bush aangekondigd dat hij, als hij verkozen wordt, onmiddellijk een arrestatiebevel zal uitvaardigen tegen de Joegoslavische president Milosevic. Het is verbazingwekkend hoe achteloos deze mannen, zelfs een halve gare als Bush junior, ongeacht hoe beperkt hun capaciteiten ook zijn, zich 'keizerlijke rechten' toeeigenen. Achteloos komt Bush jr. naar voren met zijn dreigement tot de arrestatie - arrestatie? - van de president van een soevereine staat. Hoe arresteer je de president van een ander land? Geen probleem, heeft 'de grote vader' niet ooit een kleiner land vermorzeld, Panama, zogenaamd om diens president te arresteren? Dit is Rome, compleet met wreedheid en hebzucht. Het enige dat ontbreekt zijn hersenen.

De aankondiging van Lieberman en het dreigement van Bush junior, evenals de aanval op Mitrovica op 14 augustus jl., maken zeer duidelijk dat de Amerikaanse gevestigde orde nog lang niet klaar is met Joegoslavië. De VS willen de aanval laten escaleren. De Serviërs, gedurende een eeuw het obstakel voor de imperialistische verovering van de strategische Balkan, moeten als politieke, samenhangende kracht vernietigd worden.

Door het sturen van Britse en Franse troepen voor de verovering van Noord-Mitrovica, hebben de Verenigde Staten nu NAVO-troepen dichtbij de bestuurlijke grens met Centraal-Servië gestationeerd. Dit kan het makkelijker maken voor NAVO-troepen (nadat een passende provocatie is gecreëerd) om Servië aan te vallen vanuit het zuiden. En, tegelijkertijd, provocatie-acties te ondersteunen van het zwakke, door gangsters geleide collaborateursregime in Montenegro, waar Britse SAS (Special Forces) sinds kort al het schorem dat zij bij elkaar kunnen krijgen (zij noemen het een politiemacht) trainen, om ingezet te worden als provocateurs, met als doel: a) moordaanslagen op Joegoslavische functionarissen plegen, en b) incidenten veroorzaken om een NAVO-interventie te 'rechtvaardigen'.

Het verhaal wil, volgens de voorstelling van zaken door de NAVO, dat het Milosevic is die Montenegro en Mitrovica wil destabiliseren, enz. enz. Dit verhaal is op het eerste gezicht al belachelijk. Denken ze soms dat wij gek zijn? Moeten we een stripverhalenversie van de wereldpolitiek accepteren, waarin Milosevic de rol speelt van 'Super Slechterik' tegenover de VS als de 'Super Goeierik', waarin de 'Super Slechterik' absurde, zelfdestructieve dingen doet, met als enige reden een onbedwingbare kwaadaardigheid.

In werkelijkheid is het Joegoslavië (haar volk én haar regering) dat geleden heeft onder de wrede en niet te rechtvaardigen aanvallen door de NAVO. Het was Joegoslavië dat geprobeerd heeft, voorafgaand aan de bombardementen van vorig jaar, een vredesakkoord overeen te komen. En het was de NAVO dat Joegoslavië een overeenkomst voorschotelde (dat de bezetting van geheel Joegoslavië door NAVO-troepen gelegaliseerd zou hebben!) - een voorstel dat bewust dusdanig opgesteld was dat vooraf vaststond dat Joegoslavië het wel moest verwerpen. Het was alleen Joegoslavië wiens parlement daadwerkelijk gediscussieerd heeft over dit (anti-)vredesvoorstel. In geen enkele van de NAVO-'democratieën' heeft een stemming plaatsgevonden, noch door middel van een referendum noch in hun parlementen, voorafgaand aan de start van de meedogenloze, 78 dagen durende, bombardementen op Joegoslavische burgers en infrastructuur en de daarop volgende invasie en etnische zuivering in Kosovo.

Wij proberen nu direct informatie vanuit Mitrovica te krijgen. Alles wat we te weten komen zullen we zo snel mogelijk verspreiden.

bron: www.tenc.net [EMPEROR'S CLOTHES]

  1. 'NAVO heeft opzettelijk milieuramp veroorzaakt in Joegoslavië', door prof. Michel Chossudovsky, op http://emperorsclothes.com/articles/chuss/ willful.htm.
  2. 'Red de families: de vrouwen van Orahovac spreken' op http://www.emperors-clothes.com/misc/savethe.htm.
  3. Voor informatie over de gevolmachtigde NAVO-aanvallen op Centraal-Servië, kijk naar: 'Boggling the mind department - Report from a UN Website'

Op: http://emperors-clothes.com/articles/kilibarda/boggling.htm. En kijk ook naar: 'Terrorism in southern 'Serbia Proper'' op: http://emperors-clothes.com/news/fighting.htm

Vertaling: J. Bernaven