Grote premie-overschotten, maar geen premie-verlaging

Door Jan Cleton

De bloeiende economie zorgt voor grote overschotten bij de fondsen voor de werkloosheidsuitkeringen. Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil daarom het overschot bij het Wachtgeldfonds, twee à drie miljard gulden, in een spaarpot stoppen. Dat geld kan dan weer gebruikt worden om in slechtere tijden de extra WW-uitkeringen te bekostigen.

Een zorgzame en spaarzame overheid, geweldig toch? Het spaarpotje van Vermeend is slechts een van de manieren waarop de meevallers in de uitgaven worden gebruikt. De ministeries hebben ook nog acht miljard gulden extra te besteden voor de begroting van het jaar 2000-2001. Dat geld zal voornamelijk worden besteed aan extra zorg en verhoging van het onderwijsbudget. Klinkt goed.

De werkelijkheid

Het Nederlandse gezin heeft een gemiddelde schuld van 185.000 gulden. Er wordt sinds kort in Nederland meer geleend dan gespaard, wat door diezelfde overheid op alle mogelijke manieren bevorderd is. Het is echter wel een enorm krediet op de toekomst. Dat krediet, dat veelal op subtiele wijze verkocht werd, heeft het mogelijk gemaakt dat diezelfde overheid de sociale verzekeringen vrijwel geruisloos kon afbreken en privatiseren. De grote belanghebbenden daarbij, de verzekeringsmaatschappijen, lobbyden zich wezenloos om ervoor te zorgen dat de premies voor sociale zekerheid daaraan voorafgaand zeker niet zouden zakken. Dit zou een verkeerd beeld kunnen scheppen over de prijs/kwaliteitsverhouding bij private verzekeringen.

En dat het onontkoombaar is dat de Nederlanders zich privé gaan verzekeren om nog enige zekerheid te hebben in de toekomst, zal slechts door weinigen, die enige kennis van zaken hebben, ontkend worden.

Tegelijkertijd werd en wordt door het niet verlagen van premies het financieel vermogen van sociale zekerheidsinstanties verder opgebouwd en konden en kunnen private instellingen de met hoofdzakelijk werknemerspremies opgebouwde instituten voor een habbekrats, of voor niets, overnemen.

Ook kunnen deze premiegelden worden ingezet, zoals nu duidelijk blijkt, voor gezondheidszorg en onderwijs. Op deze wijze worden onderhoud en reproductie van de arbeidskracht voorlopig ten koste van diezelfde arbeidskracht afgewenteld. De volgende stap is toch privé-zorg en -onderwijs.

De functie van het potje van Vermeend

Dit potje gaat gegarandeerd eenzelfde functie vervullen als in het voorgaande geschetst. Het bewijst eens te meer dat deze paarse regering liberaler dan liberaal is. Alle mogelijke trucs worden ingezet om de rijken nog rijker te maken. Om de gelden die door strijd van de arbeidersklasse aan diezelfde klasse ten goede kwamen, zo geruisloos mogelijk terug te sluizen naar het kapitaal. Onder het motto: Wie straks leeft, moet nu voor zichzelf zorgen. Ondertussen verdwijnen de miljarden, die door de werknemers betaald zijn, in de zakken van een kleine elite, die niet anders doet dan steeds nieuwe trucs bedenken om rijker te worden. Wordt het geen tijd om in verzet te komen?