Milieubewuste NAVO bezorgd over loodvervuiling

Door Jan Cleton

Franse, Deense en Britse NAVO-troepen trokken in de nacht van 13 op 14 augustus het Servische deel van Mitrovica in Kosovo binnen. De KFOR-macht wilde met deze actie haar gezag in het voornamelijk door Serviërs bewoonde gedeelte van de stad herstellen, luidde de officiële berichtgeving in de pro-westerse media. Een andere officiële reden voor de actie was dat de loodvervuiling in de loodsmelterij Zvecan de laatste tijd gevaarlijk toegenomen zou zijn.

Manifest-lezers zullen er niet door verrast zijn. In het vorige nummer op blz 14 was reeds te lezen wat de plannen van de 'internationale gemeenschap' waren: "De aanbevelingen in het strategische document van de ICG aan Kouchner zijn een belastend voorbeeld van de balkanpolitiek in het belang van het internationale grootkapitaal: "UNMIK en KFOR moeten," aldus de ICG, "een snelle en ondubbelzinnige overname van het Trepca-complex uitvoeren, inclusief de definitieve sluiting van de milieubelastende installaties van Zveca." Commentaar van Diana Johnstone: "Het enige wat in werkelijkheid niet deugt aan Zveca is, dat de installatie door Servië geëxploiteerd wordt en winsten oplevert voor Joegoslavië." En ze vervolgt: "... in het door de ICG geopperde "plan van te nemen maatregelen" wordt geadviseerd, "een Zveca-team van een milieubelastingsrapport" te voorzien, de toestand van de outillage te melden en op grond hiervan "te adviseren, welke maatregelen getroffen moeten worden ..." Gevaren voor het milieu moeten dus het voorwendsel zijn om Zveca te sluiten en de laatste Serviërs in Kosovo elke bestaansgrond te ontnemen. Maar: "Stari Trg, één van de meest winstgevende mijnen van Europa, moet weer winstgevend worden en moet de hoogste prioriteit van investeerders krijgen, die er belang bij hebben om Kosovo weer op de been te helpen." (einde citaat)

Groen en doen

Met milieubelastingsrapporten wordt dus de rooftocht -maar nu onder VN-mandaat- gemaskeerd en tegelijkertijd een legitimatie verkregen om de oorlog voort te zetten onder een humanitaire dekmantel. Een oorlog waarin de NAVO niet schuwde het milieu in gevaar te brengen door chemische installaties te bombarderen, munitie met verarmd uranium te gebruiken, clusterbommen te gooien, etc.

Wat pro-westerse media ook niet vermelden is dat de arbeiders van de loodsmelterij die zich verzet hebben tegen deze annexatie geboeid afgevoerd werden naar het administratiegebouw van de Trepca-mijnen. Niet op Servisch, maar op bezet Kosovaars gebied dus. Kortweg gezegd: als krijgsgevangenen. Zij verdedigden Servisch eigendom, volgens de grondwet, hun eigendom!

Dat deze actie niet als louter humanitair geboekstaafd kan worden, wat dat dan ook betekenen mag, moet ook voor de 'groenen' toch wel duidelijk zijn uit het gegeven dat in dezelfde actie ook de zender Radio S, die uitzendt in de Servische taal, door Pakistaanse KFOR-troepen werd overvallen en dat delen van de apparatuur werden meegenomen.

Het NAVO-mes snijdt aan vele kanten

Het snijdt groen, onder supervisie van Die Grünen, Ecolo en GroenLinks, om er maar enkelen te noemen. Het snijdt roze-rood onder supervisie van Blair, Robertson, Solana, Schröder, Jospin en Kok. Het snijdt blauw bij de massa van de liberalen. Het snijdt bruin bij extreem-rechts. Maar het snijdt alleen in het voordeel van de grote sponsors van de oorlog, het wapenkapitaal, het financierskapitaal en de allergrootste multi-nationals. De rest van de mensheid raakt steeds verder van een rechtvaardige wereld afgesneden.