Antillen: basis voor VS-oorlog tegen het FARC

Plan Colombia moet van de baan

Door Wil van der Klift

Dagelijks stijgen al Amerikaanse vliegtuigen voor hun (verkennings)vluchten boven Colombia op van VS-bases op de Antillen. Het wachten is op de officiële goedkeuring voor deze feitelijke situatie door de Tweede Kamer. Dan is Nederland direct betrokken bij de vuile oorlog tegen het FARC en zullen Nederlandse bases worden gebruikt voor vliegtuigen die op grote schaal ontbladeringsmiddelen zullen spuiten op gewassen en mensen in Colombia. Nederland raakt betrokken bij een nieuw Vietnam.

In tal van andere landen over de hele wereld hebben de Verenigde Staten bases en andere militaire voorzieningen ter ondersteuning en uitvoering van een eventuele militaire interventie in de betreffende regio. De VS zijn inmiddels in ruim honderd landen militair aanwezig, variërend van zware militaire delegaties en 'adviseurs' tot omvangrijke bases voor vloot, leger of luchtmacht. Aan dit rijtje landen kunnen binnenkort de Antilliaanse eilanden Aruba en Curaçao officieel worden toegevoegd, feitelijk stijgen de VS-vliegtuigen al dagelijks op. Oorlog van 'Nederlandse' bodem tegen de Colombiaanse vrijheidsbeweging is straks mogelijk.

Vitale belangen van de VS

Voor de Verenigde Staten gaat het om het handhaven van de militaire vestiging in een gebied van vitaal belang, waar het zeeverkeer tussen de twee grote oceanen geconcentreerd is. Geostrategisch gezien beschikken Aruba en Curaçao over een strandhoofd voor de oorlogsmachine van de Verenigde Staten. Op 12 april 1999 sloten de VS in Den Haag een 'interim-overeenkomst' met de Nederlandse regering voor de vestiging van wat eufemistisch een 'Forward Operating Location' wordt genoemd op de Antillen. Al sinds vorig jaar trof de Antilliaanse regering voorbereidingen om zo'n basis binnen te halen, met als argument dat dit de economie van de eilanden goed zou doen en zal bijdragen aan de bestrijding van de criminaliteit. De interim-overeenkomst was een jaar geldig en staat op het punt te worden vervangen door een definitief akkoord.

In Latijns Amerika en de Cariben vinden VS-bemoeienissen plaats onder de noemer van strijd tegen de drugs. Onder die noemer viel men enige jaren terug Panama binnen om de president en afvallige CIA-informant Noriega te arresteren. En onder die noemer wilde men de militaire aanwezigheid in de Kanaalzone continueren. De strijd tegen drugs gebruikt men eveneens als argument om te interveniëren in Colombia met adviseurs en omvangrijke wapensteun voor het regeringsleger in de strijd tegen de linkse guerrilla van het FARC-EP. Washington en president Pastrana blijven herhalen dat het FARC-EP een "terroristische organisatie met banden met de drugshandel" is om de aandacht af te leiden van de maatschappelijke oorzaken van de langdurige burgeroorlog in Colombia en om haar interventie te rechtvaardigen.

Bezoek Clinton aan Colombia

Clinton was vorige week één dag in het uiterste noordelijke puntje van Colombia, beschermd door 5.000 soldaten en 350 VS-lijfwachten, waar hij financiële en militaire steun aanbood voor het 'Plan Colombia'. Pastrana wil in totaal 7,5 miljard dollar bij elkaar sprokkelen om zijn plan te kunnen uitvoeren. De VS stonden vooraan in de rij en hebben nu 1,3 miljard dollar (3 miljard gulden) toegezegd. De VS leveren 80 gevechtshelikopters en honderden militaire adviseurs. Zo begon het ook in Vietnam. Daar werd ook met bestrijdingsmiddelen gewerkt, die nu nog zorgen voor ziekten en leed. De kans dat vanaf Nederlandse bodem vliegtuigen zullen opstijgen om ontbladeringsmiddelen te spuiten boven Colombia is een stuk groter geworden na Clintons bezoek. In Europa, behalve Spanje, wordt aanzienlijk minder enthousiast gereageerd op het Plan Colombia. Ook de Nederlandse regering stelt zich tot nog toe gereserveerd op. Het is daarom des te merkwaardiger dat men wel bereid lijkt te zijn om de bases op de Antillen te accepteren.

Het is niet in de openbaarheid gekomen, maar het gebruik van de bases stond zeker ook op de agenda van het bezoek van premier Pourrier. Terwijl er alle reden is om daar grote vraagtekens bij te zetten, hoopt men op de Antillen dat de bases zullen bijdragen aan het verbeteren van de economische situatie op de eilanden.

Drugs en terreur, hèt wapen van de VS

De combinatie drugs, terreur en VS-interventie is overigens niet zo ver gezocht, al ligt het verband anders dan de VS willen doen geloven. Zowel drugs als terreur hebben altijd een belangrijk bestanddeel uitgemaakt van de politiek van koloniale en imperialistische machten. De VS vormen daar geen uitzondering op, zowel in eigen land als daarbuiten. Er zijn voldoende bewijzen die aantonen dat de FBI in de jaren zestig betrokken is geweest bij het binnensluizen van heroïne in de Amerikaanse ghetto's om daarmee het verzet van de zwarte bevolking te breken. Later werd de heroïne vervangen door crack waarvan de grondstof uit Latijns Amerika komt en de handel daarin een belangrijke inkomstenbron was voor terreurorganisaties als de Nicaraguaanse contra's en diende voor de financiering van geheime CIA-operaties, zoals de Iran-contra-affaire. In Afghanistan werden de Amerikaanse wapenleveranties aan de fundamentalistische terreurgroepen gefinancierd met de opbrengsten van de drugshandel en in Colombia zijn er directe banden tussen het door de VS gesteunde regeringsleger, de grootgrondbezitters, de paramilitaire doodseskaders en de drugskartels. De bestrijding van het Medellin-kartel, begin jaren negentig, had dan ook meer te maken met de onderlinge concurrentie tussen de drugskartels dan een serieuze bestrijding van de handel. En het jongste voorbeeld van de banden tussen de VS-politiek en terreurorganisaties en drugshandel is de Amerikaanse steun aan het UCK.

Met de vestiging van een 'Forward Operating Location' op de Antillen halen de VS een belangrijk steunpunt binnen waarmee ze een groot deel van het noorden van Latijns Amerika, Colombia met name, maar ook Venezuela en de Cariben (Cuba) kunnen bestrijken. Hoelang zal het duren voordat vanaf de Antillen VS-vliegtuigen zullen opstijgen om elders in de regio de VS-belangen veilig te stellen?

Bronnen: FARC-EP; Communistische Partij van Venezuela; Antilliaanse Nieuwsbrief, mei 1999; NRC, 30/31 augustus 2000

Drugs en terreur, hèt wapen van de VS

FARC-EP: regering VS grootste terroristische organisatie

Op de beschuldiging van de VS dat het Colombiaanse FARC-EP een "terroristische organisatie met banden met de drugshandel" is, antwoordde het FARC-EP: De VS-regering is de grootste terroristische instelling aller tijden: ze vernietigde onschuldige mensenlevens, woonwijken, bruggen, wegen, spoorwegen, politieke hoofdkwartieren, ambassades, communicatiemiddelen, waterleidingen en brandstofdepots in Joegoslavië met haar 'slimme bommen'; ze wierp de atoombom op Japan; ze ondersteunde de meest wrede tirannieën in Latijns Amerika; en ze hanteert onmenselijke blokkades tegen soevereine landen." Volgens het FARC-EP kunnen dergelijke beschuldigingen niet anders zijn dan een rookgordijn en dienen ze om een VS-interventie in een intern conflict in Colombia te rechtvaardigen.

In haar antwoord op de Amerikaanse aantijgingen wijst het FARC-EP ook op de banden van de Colombiaanse politie, de voormalige regering Gaviria en het Amerikaanse DEA met het Cali-kartel bij de geruchtmakende bestrijding van het (concurrerende) Medellin-kartel.

Het FARC-EP benadrukt dat ze een politieke organisatie is die strijd tegen een onrechtvaardige regering en voor een maatschappij gebaseerd op sociale rechtvaardigheid, echte democratie en soevereiniteit. Het FARC pleit er allang voor om de boeren in het 50.000 hectare grote gebied dat zij besturen te helpen bij het overschakelen naar andere gewassen dan de coca-plant. Daar wordt echter niet op in gegaan. Het gaat om de uitschakeling van het FARC zelf, dat al 40 jaar strijdt voor een socialer Colombia. Haar pleidooi voor een politieke oplossing voor de ernstige sociale problemen van de arme, coca verbouwende boeren "kan niemand, behalve leugenaars, reden geven om een politieke organisatie in verband te brengen met drugshandel."