Belemmeringen bij asielaanvraag Fehriye Erdal moeten opgeheven worden

Zij houdt van het leven en van de vrijheid

Door Jean Pestieau

Na 45 dagen hongerstaking besliste Fehriye Erdal, op maandag 28 augustus, haar hongerstaking op te schorten, na een akkoord tussen haar advocaten en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het comité 'Vrijheid voor Fehriye' roept alle democraten op de campagne te steunen voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning als politiek vluchteling. Het asielrecht mag niet aangetast worden.

Het Comité 'Vrijheid voor Fehriye' maakte maandag 28 augustus een balans op van de situatie: "Op 14 juli begon Fehriye Erdal haar strijd tegen de onwettelijkheden waar zij het slachtoffer van werd. Met een actie die haar lichaam en haar gezondheid ondermijnde, een hongerstaking, het enige wapen waarover zij beschikte. Sinds 26 september 1999 leeft ze onder de bedreiging van 'rechtstreekse of onrechtstreekse' uitlevering aan het folterregime in Turkije.

Dank zij haar revolutionaire wil, haar lichamelijke en geestelijke kracht weerstond Fehriye alle complotten en lastercampagnes. Ze was sterker dan de staten, dankzij de steun van individuen, instellingen en organisaties die haar verzet tegen de terreur die haar volk ondergaat, steunen. En het is Fehriye die samen met al wie haar steunde, een overwinning behaalt."

Het Comité roept nu iedereen op die van ver of dichtbij deelgenomen heeft aan de actie 'Vrijheid voor Fehriye' om de campagne te steunen voor de toekenning van haar verblijfsvergunning als politieke vluchteling in België.

Steeds bredere steun

De steun aan de zaak van Fehriye wordt ruimer naarmate de publieke opinie inziet dat de Belgische regering hier de elementaire regels van de democratische wettelijkheid overtreedt. Op 25 augustus eiste het ABVV (Belgische FNV) haar onvoorwaardelijke invrijheidstelling. Tal van bekende Belgen tekenden een verklaring. De publieke opinie keert zich ten gunste van Fehriye. De Turkse tv en kranten voeren de hetze op. Het dagblad Hürriyet van 20 augustus onthult de sinistere plannen van Ankara, mocht België de jonge vrouw naar een derde land uitwijzen. "Met haar internationale reputatie op het vlak van ontvoering van terroristen zoals Abdullah Öcalan en Semdin Sakik, houdt Turkije Fehriye Erdal van nabij in het oog. Ankara meent dat de uitwijzing van Erdal naar een derde land buiten Europa heel voordelig zou zijn want haar uit een Europees land weghalen, blijkt moeilijk te zijn." Op 25 augustus verklaarde ook de Turkse minister van Justitie iets in die zin.

Lastercampagne in de Turkse pers

De Turkse pers pakte op 25 augustus uit met de beschuldiging dat de DHKC een aanslag beraamde op minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne. "Dat is absurd", verklaarde een woordvoerder van DHKC. "DHKC is absoluut tegen de gewapende strijd en aanslagen in Europa. In Turkije vormen de machthebbers ons enige doelwit. DHKC verzet zich tegen elke gewapende actie tegen de burgerbevolking en tegen elke sabotage van burgerlijke infrastructuur. Onze strijd tegen het fascistisch regime in Turkije is even gewettigd als die van de Belgen tegen de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fehriye weet dat als ze niet vrijgesproken wordt in België, ze in handen valt van fascistische folteraars. Ze koos zelf voor de hongerstaking als wapen voor de strijd. Het is vuile lasterpraat te beweren dat DHKC haar opdracht gaf tot die hongerstaking om een martelaar te hebben. Wij vechten aan haar zijde, met alle antifascisten in de wereld, opdat ze in een vrije wereld zou kunnen leven. Fehriye houdt zo veel van het leven dat ze ervoor wil sterven."