Een onbeweeglijke ruïne

Door Wil van der Klift

De ruïnes bewegen, volgens H.J.A. Hofland in NRC, 23 augustus 2000. Wat zijn dan volgens hem deze bewegende bouwvallen? Uiteraard de Russische autoriteiten, die in hun aanpak van de ramp van de Koersk "regelrecht doet denken aan de duistere tijd van de Koude Oorlog". Zo die zit, daar kunnen we het weer helemaal mee doen. Natuurlijk legt hij ook verband met "de wrakke toestand van de kerncentrales, ecologische wantoestanden in de olie-industrie en het verval van de Russische volksgezondheid." En wie is daar schuldig aan? Dat is "een corrupte, oudkapitalistische oligarchie of maffia".

Je gelooft je ogen niet als je zulke onversneden Koude Oorlogsretoriek leest. Maar daar laat hij het niet bij. Want hij kent nog wel wat meer ruïnes. Dat moet ook wel als specialist in dat soort bouwwerken. Als door werkloosheid en lage lonen in de voormalige DDR, mensen weinig op hebben met de huidige situatie en er grote onvrede leeft, wordt die als overal ter wereld uitgebuit door extreem-rechtse en fascistische krachten. Bij Hofland ligt dat anders hij vindt dat zulke toestanden komen omdat "de bevolking zich nog niet aan de economische beschaving van de vrije markt heeft kunnen aanpassen." Je moet zo'n zin echt eens een paar maal achter elkaar lezen. Wedden, dat u ook de slappe lach krijgt. Is die man dan echt niet met zijn tijd meegegaan? Bedoelt hij de economische beschaving van de VS?

En dan heeft hij nog een goede uitsmijter: Milosevic, ja u raadde het al. "Een kloon van het oude type dat elf jaar geleden in de rest van Europa voorgoed verdwenen leek te zijn", weet zich daar te handhaven.

Het moet deze Koude Oorlogsapostel pijn doen dat zijn waanvoorstellingen maar niet uitkomen, dat de loop van de geschiedenis anders is dan in het hoofd van dit verstokte oude mannetje, die de wereld wil buigen naar het droombeeld in zijn bouwvallige bovenkamertje.

De NRC wil verjongen en zond een zeer lezenswaardige columniste, Rita Kohnstam, kortgeleden de laan uit. Dat is jammer. Maar die misser kunnen ze nu in ieder geval goedmaken. Wie mist eigenlijk die andere Koude Oorlogsveteraan: Hilterdinges? We zullen Hofland ook niet missen, het is een onbeweeglijke ruïne.