Mensenrechten

Van de redactie

Mensenrechten zijn er in alle soorten en maten. Er bestaan uitgebreide beschrijvingen van. In westerse landen waar een zekere materiële welvaart bestaat wordt steevast door die regeringen de nadruk gelegd op de immateriële rechten. Die worden bij voorkeur aan de rest van de wereld opgelegd. Een groot deel van de bekritiseerde landen wordt door datzelfde Westen verschrikkelijk uitgeknepen. Manifest laat regelmatig aan de hand van harde cijfers zien dat de tweedeling tussen een paar rijke landen en een toenemend aantal ontwikkelingslanden, dat niet meer uit de ellende komt door economische uitbuiting en schuldenlasten, alleen maar groter wordt.

Intussen nemen ook de tegenstellingen in die westerse landen zélf toe. In de VS, het thuisland van het imperialisme, zien we grote aantallen armen, gevangenen die slavenarbeid moeten verrichten, ter dood veroordeelden, daklozen, enz. Die situatie toont aan dat het kapitalisme, zelfs in het rijkste en machtigste imperialistische land, niet in staat is de problemen op te lossen. Het toont ook hoezeer in westerse landen de mensenrechten worden geschonden. Ook in Nederland worden de mensenrechten steeds vaker met voeten getreden. Repressie wint steeds vaker van tolerantie, autoritair bestuur neemt de plaats in van democratisch gekozen organen, inbreuken op de privésfeer worden omvangrijker en diepgaander, grote groepen mensen zijn blijvend op een uitkering aangewezen, de rechten op huisvesting worden aangetast, politieke en economische vluchtelingen worden geweerd, enz. Toch wordt er door de burgerij en de media net gedaan of het in Nederland allemaal koek en ei is met de mensenrechten. Manifest dacht toch van niet!

Daarom openen we vanaf het volgende nummer van Manifest een nieuwe lezersrubriek. Schrijf ons over schendingen van mensenrechten, grote en kleine. Laat ons weten waar en wanneer u te maken heeft gehad met schendingen van mensenrechten. Zelf meegemaakt of gehoord van anderen.