Bewoners Haagse Nieuw-Waldeck weer in actie

Van een correspondent

Het is weer zover. Weer ligt er een voorstel voor een huurverhoging in de bus. Jaar na jaar -nu al tweeëntwintig jaar lang- deponeren de woningbouwcorporaties hun voorstel, zoals zij dat noemen, op de mat. Protest op protest van de bewoners volgde, omdat zij de verhoging niet redelijk vinden, waar hen een gematigd huurbeleid is beloofd en zij zich door die belofte hebben laten overhalen te verhuizen naar de Haagse wijk Nieuw-Waldeck. Het mocht tot nog toe niet baten. Maar nu de meevallers de pan uitrijzen, moet het deze keer wel kunnen lukken.

Verwijzingen naar de beloften, gedaan door staatssecretaris Schaeffer en de 25 miljoen extra subsidie om er vooral maar voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen uit de stadsvernieuwing zouden verhuizen naar Nieuw-Waldeck, haalden niets uit. Massale protestbijeenkomsten, zoals in 1997, waar wethouder Noordanus en alle verder betrokken notabelen bij aanwezig waren, alsmede een ludieke 'loonbriefjesactie' mochten ook niet baten. De woningbouwcorporaties doen gewoon wat zij willen. Zij trekken zich niets aan van beloften door de politiek gedaan, van de taken die de wet hen heeft toebedeeld, met name het tegen betaalbare prijzen huisvesten van de primaire doelgroep en van het feit dat zij een sociale rol dienen te spelen. Zij blijven keurig binnen de grenzen van de wet met steun van de overheid, want de gemeente zegt geen zeggenschap te hebben over de corporaties en ons officieel verzoek aan het ministerie van Volkshuisvesting om de corporaties aan te pakken is afgewezen.

Ook het koopplan van de actiegroep De Nieuwe Slag en de besparing die voor de bewoners bereikt had kunnen worden door de huurwoningen aan de zittende bewoners, tegen een aanvaardbare prijs, te verkopen werd niet gevolgd. De woningbouwcorporaties ontpopten zich als geldwolven eerste klas.

Bewoners zijn het zat!

De wijkbewoners zijn het zat! Zij zijn het zat om door de woningbouwcorporaties als melkkoetje te worden gebruikt en alleen maar goed te zijn om veel huur op tafel te leggen. Jaar na jaar en elk jaar meer! Zij pikken het niet langer! Zij gaan weer actie voeren en de woningbouwcorporaties met hun eigen wapens binnen de grenzen van de wet bestrijden. Zij gaan weigeren de huurverhoging te betalen die vanaf 1 juli jl. van toepassing is. Zij gaan geen bezwaar maken bij de huuradviescommissie, dat haalt niets uit, dat is al te vaak tevergeefs geprobeerd. De bewoners willen de huur bevriezen op het niveau van 1 januari 2000, omdat zij terecht vinden dat het huurbedrag, dat 40 procent boven het gemiddelde ligt, meer dan genoeg is.

De coördinatie ligt in handen van de actiegroep De Nieuwe Slag.

Meer informatie? U kunt u bellen met De Nieuwe Slag: (070) 323 74 46.