Golfoorlogsslachtoffers vergiftigd door straling

Door Jonathon Carr-Brown en Martin Meissonnier (*)

Op 3 september is nieuw bewijs, dat het Golfoorlogsyndroom bestaat en veroorzaakt is door stralingsvergiftiging, openbaargemaakt door een vroegere Amerikaanse kolonel uit het leger die bij de aanvallen van zijn regering aanwezig is geweest om de ziekte te kunnen vaststellen.

Dr. Asaf Durakovic heeft op een conferentie van vooraanstaande atoomwetenschappers in Parijs verteld dat "tienduizenden" Britse en Amerikaanse soldaten stervende zijn door straling van afgeschoten granaten met verarmd uranium (DU) tijdens de Golfoorlog. De bevindingen zullen de beweringen van de Britse en Amerikaanse regeringen, dat het Golfoorlogsyndroom niet bestaat, ondermijnen en de druk van veteranen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan intensiveren om compensatie te eisen.

Durakovic, die professor in de nucleaire geneeskunde is aan de Georgetown Universiteit in Washington, en het vroegere hoofd van nucleaire geneeskunde bij de medische voorziening in Delaware betreffende de Amerikaanse legerveteranen-affaire, heeft op de conferentie verteld dat hij en zijn team van Amerikaanse en Canadese wetenschappers levensbedreigende hoge waarden verarmd uranium bij Golfoorlogveteranen hebben ontdekt, 10 jaar na de oorlog.

Zijn bevindingen, die geverifieerd zijn door vier onafhankelijke experts, zijn beschamend voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat consequent heeft geweigerd om Golfoorlogsveteranen te testen op verarmd uranium. Het is gebruik om de toppen van granaten met het zware metaal te versterken om te vergemakkelijken dat zij de wapenrusting binnendringen.

Durakovic, die Amerika heeft verlaten omdat zijn leven in gevaar was als hij zijn onderzoek vervolgde, concludeerde dat soldaten de kleine uraniumdeeltjes inhaleerden nadat Amerikaanse en Britse krijgsmachten meer dan 700.000 granaten met verarmd uranium hadden afgeschoten tijdens het conflict.

Het rapport begint met te verklaren, voor de eerste maal, waarom medisch en technisch personeel de belangrijkste slachtoffers zijn van het Golfoorlogsyndroom. Britse legertechnici die tanks, aangevallen door verarmd uraniumgranaten, moesten verwijderen van het slagveld, en medisch personeel dat gewonde Irakezen moest uitkleden in veldhospitaals, zijn onevenredig zwaar getroffen.

Als verarmd uranium zich eenmaal in het lichaam bevindt, veroorzaakt het een langzame dood door verschillende kankers en onomkeerbare (onherroepelijke) beschadiging of verslechtering van het immuunsysteem. In Groot-Brittanniƫ, waar naar schatting meer dan 400 veteranen zijn gestorven aan het "Golfoorlogsyndroom", zijn tenminste 50 van hen afkomstig van REME (Royal Electrical en Mechanical Engineers) units. Een voorbeeld is Ray Bristow, 42 jaar, uit Hull, die nu in een rolstoel zit. Tests bij Bristow gedaan door Durakovic toonden aan dat hij negen jaar na het verlaten van de Golf meer dan 100 keer de toelaatbare limiet van verarmd uranium in zijn lichaam heeft.

Durakovic zei: "Ik betwijfel of het ministerie van Defensie of het Pentagon de brutaliteit zullen hebben om deze resultaten aan te vechten. Ik kan niet zeggen dat dit de enige oorzaak is van het Golfoorlogsyndroom, maar we hebben nu duidelijk bewijs dat het een bepalende factor is bij de meerderheid van de slachtoffers. Ik hoop dat de regeringen van Amerika en Groot-Brittanniƫ zich uiteindelijk realiseren, dat bij voortduring van het gebruik van deze ammunitie zij in feite hun eigen soldaten vergiftigen."

Een woordvoerder namens het ministerie van Defensie van Groot-Brittanniƫ zei dat het elk nieuw bewijs zou bestuderen: "Ons oogmerk is de beste zorg te krijgen voor Britse veteranen en onze kijk is gebaseerd op de beste bewijzen alom."

(*) The Sunday Times Londen, 3 September 2000. Vert. TvdK.