Koersk aangevaren

Door Ian Traynor

Russische bergingsteams hebben op de plaats van de ramp met de onderzeeër Koersk een voorwerp gevonden dat lijkt op de commandotoren van een Britse of Amerikaanse atoomduikboot, zo meldde een Russische senior officier op 5 september jongstleden. Op een persconferentie in Moskou herhaalde Kolonel Generaal Valary Manilov, plaatsvervangend chef van de generale staf, de uitleg van de Russische marine dat de meest waarschijnlijke verklaring voor het plotseling zinken van de Koersk op 12 augustus een aanvaring met een vreemd schip is.

Manilov vertelde dat het gevonden voorwerp op de bodem van de Barentszee ligt, uit de kust van Moermansk, en wordt bewaakt door Russische oorlogsschepen. De Russische marinetop is blijven geloven dat de meest waarschijnlijke oorzaak voor de ramp met de Koersk een botsing met "een ander groot onderwatervoorwerp" was, zei Generaal Manilov. Noorse, Britse en Amerikaanse experts hebben allemaal de aannemelijkheid van de aanvaringstheorie in twijfel getrokken. In de eerste week van september verklaarde de inlichtingendienst van de VS dat zij geloven dat een torpedo-explosie in de Koersk de romp van de 152-meter lange onderzeeër openscheurde en de reden was voor het onmiddellijk vollopen en zinken, waarbij 118 zeelieden omkwamen.

De Amerikanen hebben bevestigd dat zich twee onderzeeërs en een spionageschip van de VS-marine in de Barentszee bevonden, die de oefeningen van de Russische marine in de gaten hielden, op het moment van de ramp. In uitgelekte informatie in Washington wordt slechts melding gemaakt van één van de onderzeeërs. De Russen hebben inmiddels de naam van de mysterieuze onderzeeër genoemd, de Toledo, en vermeldden dat deze duikboot zich nu bevindt in de Faslane-basis voor atoomduikboten, in Schotland. Er zijn verschillende indirecte bewijzen die het aanvaringsscenario ondersteunen, zei Generaal Manilov. "De Koersk is waarschijnlijk in botsing gekomen met een andere onderzeeër, wiens kiel de neus van de duikboot (Koersk) openscheurde en mogelijk de romp beschadigde... De aanvaringsversie wordt ook bevestigd door de aard van de andere schade aan de Koersk - de schade aan de toren en het feit dat de reling is verwijderd." Slechts 50 meter van de gezonken Koersk hebben Russische reddingsteams "iets gevonden dat lijkt op de reling van een commandotoren die gelijk is aan relingen die passen op een Amerikaanse of Britse atoomonderzeeër", ging de Generaal verder.

Het onbekende voorwerp kon niet van de zeebodem omhoog gehaald worden en daarom wordt het gebied goed bewaakt door Russische oorlogsschepen, aldus Generaal Manilov. De Russische reddingsteams hebben ook een verhoogd oppervlak van de zeebodem gelokaliseerd op 500 meter van de Koersk, maar deze 'heuvel' is daarna verdwenen. Generaal Manilov zei op 5 september dat de botsing vervolgens de explosie in gang zette van hogedruk cilinders op de Koersk.

Bron: Guardian, Moscou, 6 september 2000

Door Ian Traynor

Belangrijk Nieuws!!!

In de Pravda (internetversie) van 6 september jl. doet Irena Malenko verslag van het laatste nieuws omtrent het voorwerp dat op ongeveer 50 meter van de Koersk werd gevonden: een vertegenwoordiger van de Russische marine heeft tegenover persagentschap Novosti verklaard dat het Russische bergingsteam erin is geslaagd om een klein onderdeel van het voorwerp omhoog te halen. Dit onderdeel wordt nu bestudeerd door een team van Russische militaire specialisten. Het voorwerp is weliswaar te zwaar en te groot om op dit moment geheel omhoog gehaald te worden, maar zodra de juiste apparatuur daarvoor voorhanden is, zal de Russische marine dit zeker doen en zal het, na grondig onderzoek, aan het publiek getoond worden!

vert. J.Bernaven.