Wil de VS echt vrede in Korea?

Door Chalmers Johnson (*)

Sinds het begin van het vredesproces in Korea, afgelopen juni, hebben de Verenigde Staten alleen maar gereageerd met bittere, kleinzielige kritiek. De VS doen alles wat ze kunnen om een vredesverdrag te produceren - wat voor verdrag dan ook - tussen de Israeli en de Palestijnen, maar het bagatelliseert de stappen in de richting van verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea.

De VS hebben nog steeds 37.000 gevechtseenheden gestationeerd in Zuid-Korea. Het Zuid-Koreaanse volk is zo geïrriteerd geraakt over de continue Amerikaanse aanwezigheid in hun land, dat het achtste VS-leger de VS-soldaten en hun verwanten heeft bevolen dat zij nooit alleen hun bases mogen verlaten, om zo aanvallen op hen te voorkomen.

Noord-Korea is voor de VS de ideale boeman, hun rechtvaardiging voor de bases in Zuid-Korea en Japan en de meest frequent genoemde reden, waarom de VS een nationaal raketverdedigingssysteem nodig zouden hebben.

De Republikein Christopher Cox (R-Newport Beach) heeft gezegd dat als de Republikeinen verkozen worden er een eind zal komen aan de verzoening met het Noorden. Dit zou de enorme gevestigde belangen van het Pentagon en de wapenindustrie veiligstellen, door de Koude Oorlog in Oost-Azie in stand te houden.

Op maandag 4 september op de luchthaven in Frankfurt in Duitsland was een 15 leden tellende delegatie uit Noord-Korea op weg naar de Millennium Conferentie van de Verenigde Naties. De gedelegeerden hadden hun uitreisformaliteiten achter de rug en stonden op het punt om aan boord te gaan van het American Airlines-vliegtuig richting New York, toen zij werden tegengehouden door, volgens de Noord-Koreanen, "VS lucht-veiligheidsagenten". De Koreanen zeiden dat, nadat hun bagage was doorzocht, de agenten "elk gevoelig onderdeel van hun lichaam" onderzochten. Toen zij bij de leider van de delegatie kwamen, Kim Yong Nam, die ook hoofd is van de Noord-Koreaanse Assamblee, protesteerden de Noord-Koreanen. Volgens de Koreanen annuleerden de agenten hun reserveringen om hun vertrek te voorkomen. De delegatie heeft vervolgens haar reis gestaakt en is teruggegaan naar Noord-Korea.

De VS hebben later als verklaring gegeven dat Noord-Korea door hun ministerie van Buitenlandse Zaken is aangemerkt als een van de acht "schurkennaties" (nu genoemd: zorgenstaten) en dat de gedelegeerden de, door de VS vastgestelde, onderzoeksprocedures moesten ondergaan, om aan boord te kunnen gaan van een vliegtuig onder Amerikaanse vlag.

Noord-Korea is lid van de Verenigde Naties en de delegatie had visa voor de VS, evenals uitnodigingen voor een receptie met president Clinton als gastheer. Het was de bedoeling dat Kim Yong Nam een ontmoeting zou hebben met de Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung in New York.

Het zou een ontmoeting zijn op het hoogste niveau tussen de twee Korea's sinds Kim Dae Jung's reis naar Noord-Korea afgelopen juni, waarmee een vredesproces werd gestart op basis waarvan beide zijden verklaarden dat "de oorlogsdreiging op het Koreaanse eiland voorbij is".

Na het conflict op de luchthaven zei de Noord-Koreaanse plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Choe Su Hon, dat het incident was bedoeld om de ontmoeting tussen de twee Koreaanse leiders te voorkomen en om de wens van de Koreaanse bevolking om hun land te herenigen te frustreren.

In Pjongjang verklaarde Noord-Korea dat "de VS zullen weten wat voor hoge prijs zij zullen moeten betalen voor het aantasten van de waardigheid van ons volk" en dat de VS hun "vijandige politiek tegenover de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK) niet in het minst heeft gewijzigd". In Seoel heeft zelfs het conservatieve, Engelstalige dagblad "Korea Times" geëist dat Washington zich verontschuldigt en haar verklaring verwerpt dat dit een "onschuldige vergissing" was.

De Clinton-regering verkoopt kletspraat. De woordvoerder van het Witte Huis, Joe Lockhart, zei: "Het was een combinatie van onbekendheid met onze procedures [vermoedelijk aan de kant van de Noord-Koreanen] en, denk ik, enige onbekendheid aan hun kant [Duitsland] dat de delegatie op doorreis was."

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken beweerde dat "dit incident zich niet heeft voorgedaan op initiatief van of met medeweten van wie dan ook in de regering van de VS." Hij voegde eraan toe dat diplomaten die officieel erkend zijn door de VS of de VN dergelijke onderzoeken niet hoeven te ondergaan, "deze delegatie kwam niet in aanmerking voor een dergelijke uitzondering". Dit incident in Duitsland lijkt de diplomatieke equivalent te zijn van het bombarderen door de VS van de Chinese ambassade in Belgrado - een misdadige handeling, verklaard met onbenullige excuses.

Door Chalmers Johnson (*)

Hoe onbenullig en leugenachtig deze excuses kunnen zijn blijkt ondermeer uit het hieronder samengevatte artikel "Het Frankfurt incident: de American Airlines betrapt op leugens", van George J. Wilkinson.

In zijn artikel maakt hij melding van onthullingen in het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine. Volgens deze onthullingen maken zowel de American Airlines als de Amerikaanse regering zich schuldig aan leugens. Zij beweren tot nu toe dat zij niet op de hoogte waren van de diplomatieke status van de Noord-Koreaanse delegatie en dat zij niet bekend waren met hun reisschema. Volgens het Duitse dagblad heeft de Duitse regering de American Airlines echter vooraf wel degelijk op de hoogte gebracht van de komst van de Noord-Koreaanse delegatie, hun reisschema en toegelicht wat hun diplomatieke status was en gevraagd hen met de daarbij behorende voorkomendheid te behandelen. Zij zouden er met nadruk op gewezen hebben dat de delegatieleider hoofd van de Assemblee is en derhalve van belang is voor de internationale relaties. De krant beschuldigt American Airlines ervan volledig buiten hun boekje te zijn gegaan (*) en dat zij er op uit waren een internationaal incident te veroorzaken.

Indien de beweringen van het dagblad Frankfurter Allgemeine waar blijken te zijn, roept George J. Wilkinson op tot tegenacties in reactie op het politieke terrorisme van de American Airlines, bijv. door een boycot van de luchtvaartmaatschappij.

Op dit moment wordt aangenomen dat de regeringen van de VS, Duitsland en Zuid-Korea dit incident zullen laten onderzoeken. Het is echter de vraag, volgens Wilkinson, of zij ooit de waarheid boven tafel zullen krijgen, omdat de kans bestaat dat zij dit alleen maar doen om buiten schot te blijven.

Volgens Wilkinson moeten de volgende vragen beantwoord worden:

  • Wie heeft opdracht gegeven om te fouilleren?
  • Wie waren de veiligheidsagenten?
  • Werkte de VS-veiligheidsdienst part-time voor American Airlines?
  • Wil American Airlines een privé-oorlog met Noord-Korea?

(*) In zijn artikel citeert Wilkinson een functionaris van American Airlines. Dit citaat spreekt voor zich: "De Noord-Koreaanse spleetogen verdienen niets anders dan volledige verachting door iedereen met enige menselijke waardigheid... Mogen ze allemaal naar de hel gaan!"

Vert. TvdK/J.B.