Wahid houdt greep op de ontwikkelingen

Door Wil van der Klift

"De dagen van Abdurrahman Wahid zijn geteld", stond er in de Haagsche Courant van 26 oktober jl. Met enige regelmaat duiken dit soort berichten op in de pers. Meestal blijkt bij nadere beschouwing dat deze profetieën afkomstig zijn van parlementsvoorzitter Amien Rais.

Rais hoopte zelf president te worden, maar zijn partij behaalde bij de parlementsverkiezingen in juni 1999 maar 6 procent van de stemmen. Volgens Rais, die hem steunde bij zijn kandidatuur, is Wahid in sommige opzichten een slechtere president dan ex-dictator Soeharto. Deze mening geeft zijn huidige positie haarscherp aan. Hij neemt niet echt afstand van Soeharto. Rais heeft zich ontpopt als één van de meest uitgesproken tegenstanders van Wahid, die iets meer dan een jaar geleden tot president werd gekozen. "Het is nu wel duidelijk dat Gus Dur (Wahid) het niet lang meer zal uithouden", aldus Rais, volgens de krant Republika, vorige week. Hier is de wens echter vader van de gedachte. Rais beschuldigt Wahid er zelfs openlijk van corrupt te zijn, maar de politie, belast met het onderzoek, meldde dat Wahid niet betrokken is geweest bij de genoemde corruptie. Alhoewel de situatie in Indonesië verre van stabiel is en Wahid moet opboksen tegen de nog steeds sterke krachten, onder andere in het leger, van de oude 'Orde Baru', lijkt zijn positie eerder versterkt. De machtswisseling in het leger, waarbij legerbevelhebber Tyasno Sudarto de leiding heeft overgedragen aan generaal Endriartono Sutarto is een versterking van de positie van Wahid.

Afgelopen vrijdag nog daagde Wahid het Huis van Afgevaardigden uit om een afzettingsprocedure tegen hem te starten. Wahid wil de rit tot aan de volgende verkiezingen in 2004 uitzitten.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019