Van het partijbestuur

Op zaterdag 28 oktober kwam het partijbestuur bijeen. Het partijbestuur roept iedereen op om deel te nemen aan de Hannie Schaft-herdenking op zondag 26 november a.s. (zie elders in Manifest).

Centraal op de agenda stonden de voorbereiding van de sociaal-economische conferentie op 11 november a.s. en de congresvoorbereiding (19 en 20 mei 2001). Een geslaagde sociaal-economische conferentie betekent een goede voorbereiding op het vierde congres. De conferentie zal vooral de basis moeten leggen voor praktische stappen vooruit. De uitkomsten van de conferentie zullen verder uitgewerkt moeten worden per afdeling. Nadat de juiste inzichten gecentraliseerd zijn, moet de partij daarmee daadwerkelijk optreden. Ook een kleine partij kan optreden, mits de juiste organisatorische maatregelen worden genomen en er voldoende inzicht bestaat in wat er al verspreid door communisten in het land wordt gedaan. Het belangrijkste doel voor de komende tijd is om de partij weer zichtbaar te maken. De tijd is rijp voor het nemen van sociaal-economische (en andere) initiatieven. De NCPN moet de rol van openbare aanklager op zich nemen. Pasklare antwoorden zijn niet altijd onmiddellijk te geven, maar het moet duidelijk zijn dat onze partij aan de kant van de slachtoffers van het kapitalisme staat, hoe dan ook!

De Congrescommissie vordert gestaag met haar werk. Het vierde congres moet een stap zetten in de noodzakelijke groei van de partij met nieuwe leden en abonnees, maar ook met nieuwe bondgenoten. De versterking van de partij zal m.n. betekenen versterking van het werk door de partij in bewegingen, comités en actiegroepen. Soms door zelf initiatieven te nemen, soms door deel te nemen aan al bestaande groepen, niet sektarisch, maar ook niet door achter alles aan te hollen. Nieuwe bondgenoten kunnen op termijn nieuwe leden worden. Actieve deelname in de beweging zorgt voor de noodzakelijke wisselwerking van standpunten en maakt toetsing aan de praktijk van onze standpunten mogelijk. Er zal vooral aandacht moeten worden geschonken aan de aanwas van nieuwe jonge leden. De verschillende partijbestuurscommissies is gevraagd een bijdrage (vóór 1 december) te leveren aan de voorbereiding van het congres. Dit moet leiden tot een politiek programma voor de komende vier jaar.