De burgemeester van Almere, een 'eigentijdse' socialist...

Door Rinze Visser

Het is soms van een ingewikkelde dubbelhartigheid waarmee wij sociaal-democratische voorlieden kwalificeren. Het is dan alsof wij van hen meer sociale standpunten zouden willen verwachten dan ze in de praktijk innemen, dat we hun anti-arbeidersdaden kritiseren omdat deze niet bij hen zouden passen. Hierbij toch nog een sprankje hoop in leven houdend dat het ooit met de inmiddels allang zelfs niet meer reformistisch zijnde, zich nog steeds sociaal-democraat noemende, elite nog goed zou kunnen komen. Alsof het tevens een taak van communisten zou moeten zijn deze liberaal geworden elite te behoeden voor nog verdere verrechtsing.

Zo dit eertijds ook een functie was van communisten, moeten we hierdoor geleerd hebben dat er mensen zijn die trots zijn op de verrechtsing die ze hebben doorgemaakt en dit zien als een logische maar ook positieve ontwikkeling.

De aanleiding tot bovenstaande overdenking ligt in iets dat ik pas las, iets dat hier en daar wel verbazing zou kunnen wekken, maar in feite een gevolg is van een logische ontwikkeling. Hans Ouwerkerk, vroeger penningmeester van de PvdA, voorzitter van de Algemene Nederlandse Invalidenbond, ombudsman bij de VARA, burgemeester van Lekkerkerk (gifschandaal), van Groningen (onlusten) en nog veel meer bestuursfuncties bekleed hebbend, is sinds zijn 'heenzenden' uit Groningen beloond met het burgervaderschap van Neerlands snelst groeiende stad, Almere.

Om deze man gaat het. Om deze meneer met de Januskop, als partijbestuurder in de zeventiger jaren voorstander van verlaging van de WAO (óók toen al), als voorzitter van de ANIB toen de tegenstander spelend, die zichzelf nog steeds een voorbeeldig socialist vindt. Hij heeft zelfs zijn partijgenoot minister Pronk daarvan kunnen overtuigen. "Maar nu is het tijd om de écht kapitaalkrachtigen te verleiden naar Almere te komen". Want Ouwerkerk vindt het belangrijk dat alle lagen van de bevolking zich in Almere vestigen. Daarom moeten er landgoederen van 2000 vierkante meter te koop worden aangeboden. Dit moet een tweede Gooi worden, zo vindt meneer de burgemeester.

Partijgenoot Pronk, die zo zijn bedenkingen had tegen zó veel voortvarendheid werd toegevoegd: "Als je een gemeenschap opbouwt, heb je ook mensen nodig die wel naar een dure winkel gaan". Daar had zelfs de minister niet van terug. "Op die manier kon ik hem overtuigen dat het toch socialistisch was wat ik deed". Almere moet een ziel krijgen, zo vindt Ouwerkerk. Daarom hoopt hij op een snelle komst van een hoerenbuurt: "Zoiets hoort bij de grote stad"... Hij bekent hierover al de contacten met de penoze in Amsterdam te hebben gelegd. Op de vraag waarom er in Almere niets voor de jeugd wordt gedaan, antwoordt hij dat de gemeente geen kroegbaas is, voor vertier neme men de laatste trein naar Amsterdam en de volgende dag de eerste terug.

Zo hebben wij nog enkele tips voor de 'socialist' Ouwerkerk. Dit om hem te helpen in zijn streven van Almere een getrouwe afspiegeling te maken van de hedendaagse ontwikkelde kapitalistische maatschappij met zijn decadentie en verloedering. Wat te denken van het scheppen van meer armoede. Wat is een grote stad die wil bruisen zonder bedelaars? Organiseer meer huisuitzettingen, want wat is een stad die mee wil tellen zonder daklozen? Verschaf bepaalde mensen gratis steek- en vuurwapens, een stad die iets voorstelt moet qua aantal moorden toch zeker hoog scoren op de schaal van Chicago? Strik een verzelfstandigd nutsbedrijf voor miljoenen gestolen gemeenschapsgeld te pompen in de nieuwe FC Almere United!

Versterk de tweedeling, Ouwerkerk! opdat u zich daar in uw 'socialistische' lezingen en rapporten weer zorgen over kunt maken! Hoeren, pooiers, grootkapitaal, haal ze binnen! En geef de fascisten die destijds in Almere landelijk hun eerste raadszetel haalden een tweede kans! Geef ze de kans in uw gemeente de grootste partij te worden...

Het eigentijdse socialisme, het pak waar de burgemeester keurig in past. Eens een dief, altijd een dief, zo luidt de 'volkswijsheid'. Eens een socialist, altijd een socialist zouden wij willen zeggen, ook al is het van het nieuwe type: de antisocialist.

Zo het nog mogelijk is u te beledigen, meneer Ouwerkerk, wees niet beledigd door het woord 'antisocialist', want van anticommunisten zijn er nog veel meer...