Gezond nieuws

Door Luk Brusselaers

Krijgen patiënten meer in de melk te brokkelen?

Volgens de PZC van 4-7-2000 wordt de positie van de patiënten verder versterkt. Van minister Borst van Volksgezondheid zouden zij evenveel te zeggen moeten krijgen over de gezondheidszorg als ziekenhuizen en zorgverzekeraars. De minister overweegt, volgens genoemde krant, zelfs de mogelijkheid dat patiënten weer rechtstreeks bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg kunnen klagen, als er iets mis is.

Dat patiënten evenveel te zeggen kunnen gaan krijgen klinkt goed, of dat in de praktijk zal kunnen worden waargemaakt is evenwel een vraag. Onder andere wil minister Borst de bestaande regionale Patiënten-Consumenten Platforms verstevigen. Of dat de oplossing is? In het verleden hebben wij immers kunnen constateren, dat met de oprichting van de Patiënten-Consumenten Platforms het verdwijnen van talrijke goed gemotiveerde patiëntenverenigingen in de hand heeft gewerkt. De inspraak van de patiënten lijkt zich eerder verder te institutionaliseren; een zaak van deskundigen en beroepskrachten te worden, waardoor er over de hoofden van de patiënten heen over hun belangen - of die van de nieuwe organisaties - zal worden gepraat.

Roken en het effect op kinderen.

In bijna 47% van de Nederlandse gezinnen roken kinderen noodgedwongen mee. Ze hebben daardoor ook aantoonbaar schadelijke stoffen uit tabaksrook in hun urine, nagels en bloed.

Alle ouders of verzorgers van een kind zijn al snel bezig om hun kind allerlei woordjes te leren: papa, mama, enz. Maar het zou voor de kinderen letterlijk een 'verademing' kunnen zijn als zij in hun woordkeuzepakket ook 'niet roken' zouden meekrijgen.

Kinderen kunnen zelf nog niet aangeven dat ze last hebben van het mee-roken, maar vertonen dikwijls signalen (die heel vaak onterecht aan verkoudheid worden toegeschreven). Dikwijls ontstaan er ernstiger dingen. In de eerste levensjaren komen dan ook vaker luchtwegaandoeningen voor bij kinderen met rokende ouders. Rook beïnvloedt de groei nadelig, alsmede de werking van de longen van het kind. De opname van zuurstof wordt verminderd en de rook maakt het kind vatbaarder voor luchtweginfecties en astma. Luchtwegklachten tijdens de jeugd vergroten daarbij de kans op chronische bronchitis, longemfyseem en longkanker op latere leeftijd. Daarbij veroorzaken rokende ouders ook in ongeveer 16 procent van de gevallen middenoorontsteking bij kinderen tot de leeftijd van circa acht jaar. Deze kinderen hebben vaak ook meer last van blijvend vocht achter het trommelvlies, waardoor ze veelal buisjes in de oren moeten laten plaatsen. Het roken tijdens de zwangerschap en daarna vergroot ook de kans op wiegendood. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna 61% van de gevallen van wiegendood kan worden voorkomen door tijdens de zwangerschap of daarna niet te roken. Wanneer u wel begaan bent met de gezondheid en de ontwikkeling van uw kind en het roken niet kunt laten, doe dat dan buiten.

We schrikken altijd als we horen dat een kind mishandeld blijkt te zijn; waar zouden we roken in het bijzijn van kinderen onder kunnen plaatsen als wij eerlijk zijn? Bedankt, namens vele kinderen, die nog niet kunnen praten of 'niet verstaan worden'!

Bron: Regionaal Gezondheidsnieuws jrg. 2 1/2000

*

Bron beide artikelen: Ledenblad patiëntenvereniging 'Samen beter', postbus 337, 45660 AH Hulst, nummer 2, 2000.