Demonstratie tegen extreem-rechts

Van een correspondent

Op 14-11-2000 vond een bijeenkomst plaats in het Duitse Weener om te protesteren tegen het extreem-rechtse geweld, dat daar plaatsvindt. Ongeveer 80 mensen, waaronder veel jongeren, waren daar aanwezig.

Als sprekers waren aanwezig, de burgemeester van Weener, een politievoorlichter en iemand van het arbeidsbureau, allen Duitsers en Emo Bulten, namens de NCPN-afdeling Reiderland. Dit is het verhaal door Emo Bulten gehouden op de bijeenkomst op 14 november.

Dames en heren.
Mijn naam is Emo Bulten. Ik ben lid van de NCPN en samen met mij zijn nog enkele andere partijgenoten uit Holland aanwezig. Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat wij nu, anno 2000, nog een bijeenkomst moeten organiseren om ons te beschermen tegen nog steeds plaatsvindend geweld. Vandaag de dag is het nog altijd zo dat overal in de wereld onschuldige mensen vermoord worden. De haat tegen andersdenkende personen, of van een andere nationaliteit of cultuur, neemt een omvang aan, die zijn weerga niet kent. Overal in de wereld vinden escalaties plaats, daar waar het om buitenlanders gaat.

Wat zijn buitenlanders? Hebben ze vakantie in een ander land, of werken ze daar? Of vluchten zij uit angst om vermoord te worden?

Dames en heren, het is toch waanzinnig dat arbeiders elkaar in elkaar slaan alleen omdat ze een andere nationaliteit of een andere cultuur hebben? Nee, beste mensen, dit heeft andere oorzaken.

In de dertiger jaren (ik heb het zelf gelukkig niet mee gemaakt) is een politiek in gang gezet, die vandaag de dag nog door de regeringsleiders van vele landen geproclameerd wordt. Alleen geeft men de zaak een andere wending, men gebruikt andere woorden, maar het uitgangspunt blijft hetzelfde: de arbeidersklasse uitbuiten en tegelijkertijd tweestrijd zaaien onder diezelfde arbeidersklasse. Het kapitalistische systeem van toen is nog steeds hetzelfde als van vandaag. Laat de werkers maar onderling strijden, dan kunnen wij, de regering, onze gang gaan.

Zeer veel mensen, en jammer genoeg is die groepering nog steeds groeiende, laten zich misbruiken en zetten de mooie woorden van de regering om in onwettige handelingen.

De meeste regeringen in verschillende landen, verklaren zogenaamd dat de mensen uit andere landen geholpen moeten worden. Maar dezelfde mensen worden misbruikt om de arbeiders tegen elkaar op te hitsen.

En de fascistische groeperingen maken dankbaar gebruik van deze situatie.

Zo ging het in de dertiger jaren en zo gaat het ook vandaag nog. En zoals opgemerkt niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland en praktisch overal in de wereld gebeurt dat. De oproep van deze bijeenkomst om de politiek en de daden van de rechtse extremisten te verbieden verdient alle ondersteuning.

De NCPN wil graag met alle middelen die haar ten dienste staan en in samenwerking met anderen het extreem-rechtse geweld, het fascisme en alles wat zich tegen de mensheid richt, blijven bestrijden. Met deze bijeenkomst alleen zal dit probleem niet worden opgelost. Nog zeer veel strijd moet geleverd worden om het fascistische uitschot uit de wereld te krijgen. Ook wij Nederlanders worden altijd weer met hetzelfde probleem geconfronteerd.

Daarom: Arbeiders verenigt u. Nooit meer oorlog. Weg met het fascisme.