Nieuw arbeidsmarktbeleid in Emmen

Door Ron Verhoef

Tussen neus en lippen door wilde het college van B&W in Emmen een nieuw arbeidsmarktbeleid gestalte geven. Het nieuwe beleid werd vastgelegd in een niet openbare nota en slechts ter kennisgeving aangeboden aan de raad. Geen wonder dat het zo geheimzinnig was, want het brengt voor de gewone man niets goeds. Dat kon natuurlijk ook niet omdat het geheel binnen de neoliberale visie past. Wat staat er zoal in te lezen?

De belangrijkste opmerking is dat het onacceptabel is dat bij arbeidsmarktbeleid de wensen van de arbeiders centraal staan. Daar moeten we nu eindelijk vanaf, het gaat om de belangen van de werkgever die de economie zo zou stimuleren.

Werkgeversbelang centraal

Het steunen van het werkgeversbelang gaat in Emmen heel ver. Met de behoeften van de werknemers wordt geen rekening gehouden. Er zijn teveel onvervulde vacatures en dus moeten meer mensen aan het werk, desnoods met enige dwang! Ook aan mensen zonder uitkering moet worden duidelijk gemaakt dat zij een plicht hebben om mee te bouwen aan de Nederlandse (Emmer) economie. Iemand die bewust parttime werkt wordt afgeschilderd als een halve crimineel, want die zorgt ervoor dat vacatures onvervuld blijven. De vraag of dat niet aan de vacatures zelf ligt wordt natuurlijk niet eens gesteld! Lage lonen, slechte arbeidsvoorwaarden, de burger van Emmen heeft dat allemaal straks maar te slikken.

Met z'n allen aan de bak

Ook scholing en cursussen moeten op de maat van de werkgever. Mensen die opleidingen volgen voor zelfontplooiing moeten ontmoedigd worden en scholen moeten naar de werkgevers om te bepalen wat voor opleiding zij moeten bieden. De jeugd leert namelijk niet die zaken die de werkgever graag ziet en volgens de ge-meenteraad is onderwijs alleen be-doeld als voorbereiding op de arbeidsmarkt. Logisch dus dat de werkgever bepaalt! De jeugd moet worden opgeleid tot goed burger die niet zeurt en werkt tot hij erbij neervalt (dit stond al in het beleidsplan voor de jeugd waarop geen van de partijen in de gemeenteraad kritiek had).

Ook het besluit van mensen om niet of minder te gaan werken om voor hun kinderen of familie te gaan zorgen, wordt onjuist genoemd. Zij kunnen immers nog wel werk tussendoor doen. Belemmeringen voor de bedrijven worden steeds meer afgeschaft en de druk op de bevolking opgevoerd. Er valt ook letterlijk in het stuk te lezen dat aan mensen zonder werk iets mankeert hun attitude (houding) moet veranderen en idealen mogen geen rol spelen. De aanval op de gewone man is daarmee begonnen. De uitkeringsgerechtigde is zelf de oorzaak van zijn werkloos zijn. Hij is te lui of stelt te hoge eisen! Economische belangen van een kleine groep vóór alles.

Zielige werkgevers

De werkgever daarentegen is natuurlijk heel zielig. Hij kan geen goed personeel vinden en moet veel te veel kosten maken. Wie dit stuk leest denkt bijna dat er in Emmen geen arbeiders te vinden zijn. Het tegendeel is echter waar, de werkloosheid behoort tot de hoogste van Nederland (13%). Waar haalt het college dan het idee vandaan dat iedereen moet meehelpen omdat er te weinig mensen zijn? Waarom verplicht de raad de bedrijven niet om goede arbeidsvoorwaarden te creëren en een goed loon uit te betalen? Waarom verplicht de raad bedrijven niet om werklozen in dienst te nemen?

Er stond tegelijkertijd ook een andere nota op de agenda: het minimabeleid. Deze nota was wel openbaar en hierin staat natuurlijk dat de minima er allemaal niets aan kunnen doen. De behoefte en mogelijkheden van de minima moeten centraal staan. Daar zijn we natuurlijk helemaal vóór, maar iedereen begrijpt dat deze nota bedoeld is om stemmen te winnen en de arbeidsmarktnota echt als leidraad gaat dienen.

Linkse reacties

Hoe reageren de linkse partijen eigenlijk op de nota? De SP en Socialisten '98 (een plaatselijke afsplitsing van de SP) vonden de nota zo belangrijk dat ze besloten maar niet naar de vergadering te gaan. Dit kwam omdat de vergadering lang dreigde te duren en als dat zo is dan laten de 'socialisten' het afweten, ongeacht wat er op de agenda staat! Ze willen immers wel presentiegeld, maar het liefst zonder er teveel tijd in te steken. Dus moest het komen van GroenLinks. Deze partij betreurt het dat de nadruk zo op de economie ligt en niet op de mens, maar dat is in deze tijd nu eenmaal onvermijdelijk en daar kan GroenLinks best mee leven. Een aantal opmerkingen in de kantlijn om nog wat zieltjes te winnen en klaar is GroenLinks, de nota kan door. Op insprekers hoeft de raad bovendien helemaal niet te reageren, want dat zijn immers zelden werkgevers! Het wordt tijd dat er ook in Emmen weer echte communisten komen!