Ingezonden

Verslag conferentie

Met dit berichtje wil ik m'n waardering uitspreken over het volledig publiceren van de diverse inleidingen over de inhoud waarvoor de conferentie bedoeld was. Op duidelijke en gedocumenteerde wijze werden hiermee de taken aangegeven waarvoor onze partij zich in de komende periode zal moeten inzetten. Vooral ook het besluit voor het uitgeven van de diverse brochures betreffende de verschillende onderwerpen zullen een belangrijke ondersteuning voor onze kameraden zijn die zich met de uitvoering van de taken zullen bezighouden. Ofschoon in de krant (nog) niet aangegeven is dat er ook verslagen zullen volgen van de ongetwijfeld ondersteunende discussies, zie ik met grote belangstelling hier naar uit. Het is een 'opsteker' voor vele kameraden met mij, die de conferentie niet konden bijwonen om via Manifest toch bij de positieve ontwikkelingen betrokken te kunnen blijven. Bedankt en laten we op deze ingeslagen weg doorgaan!

N.B. Met mij gaat het nog niet best.
Met kameraadschappelijke groeten,
Rein Schinkel.

Ingezonden

Graag wil ik mijn dank en waardering uitspreken voor de publicatie van mijn vaders brief én het heldere redactionele stuk dat hierbij werd geplaatst in Manifest 22.

Juist nu er toenadering is tussen Noord- en Zuid-Korea, waarbij de volkeren zelf moeten gaan beslissen over de manier waarop een vreedzame hereniging mogelijk zal worden, dienen anderen zich buiten dit proces te houden, waarbij het dringend noodzakelijk is dat de Verenigde Staten per direct hun troepen weghalen. Immers de aanwezigheid van deze Amerikaanse troepen maakt de weg naar vrede en hereniging onnodig moeilijk.

Inzet van z.g. vredestroepen, tegenwoordig een uiterst populair middel om de meestal westerse belangen te waarborgen en te verdedigen zal nimmer leiden tot beëindiging van gewapende conflicten of oplossing van politieke problemen.

Het leidt slechts tot meer problemen in die landen of regio's waar deze 'vredestroepen' worden ingezet. De recent uitgezonden documentaire van de IKON over de gevolgen in Cambodja en de moordpartijen door leden van de 'voormalige' terreurbeweging UCK in Kosovo op Serviërs en zigeuners maken dit meer dan duidelijk.

Door te streven naar politieke en economische oplossingen van problemen kan ook worden voorkomen dat mensen zinloos sneuvelen, gezinnen gebroken achterblijven en kinderen moeten opgroeien als wees met alle gevolgen van dien. Van mensen eisen dat ze "meer sneuvelbereid" moeten zijn, zoals recent werd gehoord m.b.t. Kosovo, is te gemakkelijk en al helemaal als deze kreet wordt geuit door hen die dat doen vanuit hun veilige luie stoel of vanachter hun comfortabele bureau.

In een tijd dat door de herdenking van het 50-jarig 'jubileum' de Korea-oorlog opnieuw in de belangstelling is komen te staan, is het van groot belang dat over het graf heen de stem van mijn vader wordt gehoord. Hoe naïef de brief op sommige punten ook is, de aandachtige lezer bemerkt zijn groeiende afkeer en leest de verontschuldiging van mijn vader dat hij deel uitmaakte van het westers, imperialistische ingrijpen in Korea.

Hoewel ik beter dan ooit tevoren begrijp onder welke omstandigheden mijn vader de keuze heeft gemaakt om als vrijwilliger aan deze vuile oorlog deel te nemen, spijt het mij dat zijn keuze geen andere is geweest. Het resultaat om het uiterst korte leven van mijn vader te reconstrueren, meer duidelijkheid te geven over wie en wat hij is geweest, is te vinden op internet, via de url: http://members.tripod.lycos.nl/BenFama waar ook de brief in zijn oorspronkelijke vorm te vinden is.

Ik hoop dat mijn vaders brief en zijn daarin uitgesproken verontschuldiging, alsmede mijn spijtbetuiging hun weg zullen vinden naar het volk van Noord-Korea.

Ben Fama, Den Haag