Irak 10 jaar embargo - 10 jaar oorlog (4)

Verslag van een solidariteitsreis

Door Luk Brusselaers (*)

Sinds augustus 1990 werd Irak een totaal embargo opgelegd. In januari 2001 zal het daarenboven 10 jaar geleden zijn, dat de wekenlange militaire aanval op Irak werd geopend, waarvan de doelstelling was, naast massale vernietiging ook zoveel mogelijk aanwezige reserves in Irak te vernielen. De bevolking van Irak diende middels de militaire aanval zoveel mogelijk te worden geraakt, het embargo zou de genadeslag dienen te geven. Dit is deel vier en tevens slot van dit verslag.

Politieke oppositie

En hoe staat het met de politieke oppositie in Irak? De politieke stabiliteit is in Irak momenteel van groot belang. Het is nu zeer zeker in het belang van alle Irakezen, in het belang van Irak als geografische eenheid, om als één geheel achter elkaar te gaan staan in de strijd tegen de buitenlandse vijand. De eeuwenoude methode voor onderdrukking onder het motto "verdeel en heers" mag in het belang van de Iraakse bevolking in geen geval bewaarheid worden. Elke onderlinge verdeeldheid in Irak werkt in het voordeel van de buitenlandse vijand, met name de VS en haar volgelingen.

Net als tijdens de bezetting van Europa door de Nazi-legers was er eenheid in de strijd noodzakelijk tegen de bezetter. Een verdeeld verzet leverde enkel voordeel op voor de nazi's. Irak verkeert in een politiek gelijkaardige situatie, hoewel het niet daadwerkelijk is bezet door de buitenlandse vijand. Pas als de buitenlandse bedreiging zal zijn opgeheven kunnen de Irakezen zelf bepalen hoe zij al dan niet hun land geregeerd willen zien.

De Irakezen zullen in elk geval niet meer toestaan, dat hun eigen (bodem)rijkdommen worden verkwanseld ten behoeve van een buitenlandse mogendheid.

Mensenrechten en democratie

De VS en haar Westerse bondgenoten hanteren de begrippen "mensenrechten" en "democratie" bijna dagelijks, wanneer het gaat om het veroordelen van die regeringen die zich niet naar de wensen en behoeften schikken van de Westerse economische belangen. De VS en haar Westerse bondgenoten zijn wel de laatste die zich interesseren in werkelijke mensenrechten. Daarenboven is de invulling van mensenrechten en democratie iets waar zeer selectief een invulling aan wordt gegeven, door de Westerse verdedigers ervan!

Koeweit of Saoedi-Arabië zijn op zich al zeker niet de voorbeelden voor democratie en mensenrechten, integendeel zelfs. Desondanks blijven die regimes goed aanvaardbaar. Irak daarentegen heeft op die punten ongetwijfeld meer te bieden, maar toch blijft Irak de gebeten hond. Waarom? Het bezit van de olievoorraden is wat dat betreft het simpele antwoord; de rest is slechts schijn om de gruwelijkheden, door de wijze waarop men het economische voordeel wil behalen, achter te kunnen verbergen.

Olie

In Irak werd gesteld, dat het opheffen van het embargo tegen Irak wel eens een zeer verstandige zet voor Europa zou kunnen zijn! De VS willen met het embargo Irak onder controle kunnen houden, één van de vier belangrijkste landen in het Midden-Oosten voor wat be-treft de olieproductie voor tenminste de eerstkomende 50 jaar. Saoedi-Arabië, Koeweit en de Golfstaten zijn reeds zo goed als volledig onder VS controle, enkel de vierde schakel, Irak, hebben ze nog niet in hun macht!

Het probleem van de (te) hoge brandstofprijzen waar Europa op dit ogenblik mee kampt illustreert de verstrekkende macht van de Amerikaanse politiek op de wereldeconomie.

Die macht kan alleen nog maar sterker worden als de VS ook op Irak hun klauwen kunnen gaan leggen. De hele situatie rondom Irak heeft puur te maken met de overheersing van de olieproductie in het Midden-Oosten. Mochten de VS slagen in hun opzet om ook de olieproductie in Irak onder hun controle te krijgen, dan dreigt de 21ste eeuw, aldus de Iraakse zienswijze, een Amerikaanse eeuw te worden. Dat zou betekenen, dat de ellende in de hele wereld onder de hielen van slechts één supermacht er alleen maar groter op zal worden.

Het opheffen van het embargo zou voor Europa wel eens een heel verstandige zet kunnen zijn om de VS-plannen te temperen, naast de morele keuze voor het recht op het welzijn van het Irakese volk.

Nederland en het embargo

Nederland heeft binnen Europa tot op heden vrij goed in de pas gelopen van de belangen van de Verenigde Staten, na Groot- Brittannië. Deze aan de VS volgzame houding zal binnen een Verenigd Europa in de toekomst alleen maar meer spanningen kunnen opleveren.

Een recente oproep (14/09/2000) uitgaande van de PvdA en D66 in het Nederlandse parlement voor de verzachting van de sancties tegen Irak, werd slechts met 71 tegen 70 stemmen goedgekeurd, nadat de minister van Buitenlandse zaken (Van Aartsen) eerder deze motie zelfs had afgeraden.

Het wordt, 10 jaar na het instellen van het embargo tegen Irak, stilaan tijd, dat de VS hun verantwoordelijkheid gaan opnemen met betrekking tot hetgeen werd aangericht aan een gehele bevolking van een land.

(*) voorzitter SOS Kinderen Irak

Nadere informatie p/a
Hoefkensdijk 11, 4584 RS Kuitaart

Email: brusselaers@free.zeelandnet.nl