Nederlandse Koerden naar Öcalan

Zeker 1500 Koerden vanuit heel Nederland zijn gisteravond in bussen en auto's vertrokken naar Straatsburg. Daar buigt het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zich dinsdag over de zaak van de Koerdische leider Öcalan die vorig jaar door Turkije ter dood werd veroordeeld. De advocaten van de leider van de Koerdische arbeiderspartij PKK hebben bij het hof in Straatsburg bezwaar aangetekend tegen de doodstraf, de oneerlijke procesgang en de mensonterende omstandigheden van Öcalans gevangenschap. De Nederlandse Koerden willen hun voorman een hart onder de riem steken met hun actie. "Wij willen laten zien dat we achter onze nationale leider staan", zegt een woordvoerder van de Koerdische federatie Fed-kom. Hij zegt dat er 40.000 Koerden uit heel Europa naar de Franse stad afreizen. (HC, 21-11-2000)

Onveilig vlees

De Europese ministers van Landbouw zijn er gisterochtend niet in geslaagd één front te vormen tegen de gekkekoeienziekte BSE. Na zeventien uur beraad hebben zij besloten vanaf 1 januari verdachte runderen van 30 maanden en ouder te testen. Over de vraag of alle koeien moeten worden onderzocht, konden ze het echter niet eens worden. Intussen blijven de lidstaten hun eigen beleid voeren. Wordt vervolgd, zoals vaker in de EU. Dat is niet verwonderlijk. De gekkekoeienziekte raakt verschillende en vooral tegenstrijdige belangen. Bij de bestrijding van BSE, die bij mensen de ziekte van Creutzfeldt-Jakob tot gevolg kan hebben, gaat het niet alleen om veilig voedsel voor de consument en dus de volksgezondheid. Ook de veeteelt als bedrijfstak en de financiering van de bestrijding zijn in het geding. Als in Nederland alle runderen zouden worden getest, zou dat 75 miljoen gulden kosten. (Winsten boven gezondheid, kapitalisme! Schandalig dat zo'n klein bedrag niet wordt uitgetrokken als het om onze gezondheid gaat, red. M) (NRC, 22-11-2000)

Jorritsma wil sneller ontslaan

Het moet mogelijk worden werknemers in geval van nood sneller te laten afvloeien. Soms moet het belang van een onderneming gewoon zwaarder wegen dan dat van de individuele werknemer. Dat heeft de minister van economische zaken vanmiddag gezegd tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland in Scheveningen. Ze zei dat het kabinet na het inmiddels ingediende wetsvoorstel om de faillissementswet te veranderen, ondernemers in nood verder tegemoet wil komen. Eerder al pleitten de Sociaal Economische Raad en vorige week de commissie-Rood voor het eenvoudiger maken van de ontslagregels. (HC, 20-11-2000)

Massa’s klachten over beroepsziekten

Het Bureau Beroepsziekten, dit voorjaar opgericht door de vakcentrale FNV en twee van haar bonden, heeft tot nog toe zo'n 6.000 klachten ontvangen over werkgevers die verkeerd met beroepsziekten omgaan. Het bureau heeft inmiddels driehonderd zaken lopen, aldus een woordvoerder van de FNV. Sinds een jaar bestaat er een verplichting tot het melden van beroepsziekten, zoals de muisarm (RSI), aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten bij het AMC in Amsterdam. Bij het centrum werden ruim 4000 gevallen gemeld. Bij 45 procent gaat het om aandoeningen aan nek, schouders en rug. Tussen 1997 en 1999 steeg het aantal mensen dat geregeld achter het beeldscherm werkt van 41 naar 44 procent.

Een kwart van de meldingen betreft psychische aandoeningen en 20 procent lawaaidoofheid. Volgens het rapport is er overigens sprake van ondermelding. Op basis van vergelijking met andere landen wordt geschat dat er in Nederland per jaar 20.000 gevallen van beroepsziekten voorkomen. De FNV denkt dat veel bedrijfsartsen bang zijn ziekten te melden, omdat zij niet echt onafhankelijk zijn. Uit de meldingen zou immers een claim tegen een werkgever, voor wie zij werken, kunnen voortvloeien. Volgens een woordvoerder van de arbodiensten in Nederland zijn de bedrijfsartsen wel onafhankelijk en integer.(NRC/FD, 22-11-2000)

Arbeidsrisico's

Het aantal werknemers dat geregeld te maken heeft met fikse arbeidsrisico's is in de periode 1996-1999 gestegen. Het CBS meldt dat 1,3 miljoen werkers geregeld veel kracht gebruiken en ruim 800.000 mensen te maken hebben met trillingen van gereedschap of voertuigen. In een vijfde van de bedrijven in Nederland wordt geregeld gewerkt met gevaarlijke stoffen zoals organische oplosmiddelen, uitlaatgassen en kwarts. Slechts de helft van die bedrijven neemt doeltreffende maatregelen ter bescherming van de arbeiders. In de bouw worden 20.000 mensen geregeld blootgesteld aan te hoge concentraties kwartsstof, waardoor zij een verhoogd risico op stoflongen en longkanker hebben. Aardappelsorteerders worden structureel blootgesteld aan te veel kwarts. (FD,23-11-2000)

Nog steeds teveel tijdsdruk

De werkdruk in Nederland is tussen 1997 en 1999 stabiel gebleven (op het veel te hoge niveau, nvdr). Alleen in de bouw en het basisonderwijs nam het werken onder hoge tijdsdruk toe, van respectievelijk 28 naar 32 procent en van 25 naar 30 procent. Daarmee bewegen deze sectoren zich richting het landelijk gemiddelde. Van alle Nederlandse werknemers werkt één op drie onder hoge tijdsdruk, terwijl vier van de tien regelmatig in hoog tempo werken. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar arbeidsomstandigheden. (FD, 22-11-2000)