Waarschijnlijk vele tienduizenden huishoudens onder bestaansminimum

Pleegt rijksoverheid bijstandsfraude?

Van de sociaal-economische redactie

Onlangs werd de NCPN-afdeling Lemsterland door iemand benaderd die naast een gedeeltelijke WAO-uitkering een aanvullende bijstandsuitkering heeft. Om het inkomen aan te vullen tot het sociaal minimum, zal men denken. Maar, mooi niet!

De beide bij elkaar opgetelde inkomens van het betreffende gezin zijn samen zo'n 25 gulden per maand lager dan de voor hen geldende bijstandsnorm. Toen hierover verhaal werd gehaald bij de Sociale Dienst van de gemeente werd te verstaan gegeven dat een en ander juist berekend was!

Het Bureau voor Rechtshulp ingeschakeld. Ook de juristen van dit bureau vingen bot bij de gemeente. Dit is de berekening zoals wij die van het Rijk moeten maken, verder kunnen wij er niets aan doen dat de mensen minder ontvangen dan het minimum, al-dus de gemeente.

Het Bureau voor Rechtshulp adviseerde ten langen leste dan maar zelf een brief naar het gemeentebestuur te schrijven. Inmiddels heeft de NCPN-fractie een brief naar BenW gestuurd waarin een spoedig antwoord op de brief van de betrokkenen wordt verlangd. Het was immers al weer vijf weken geleden dat de brief werd verstuurd.

Tevens stelde de NCPN-raadsfractie in het openbaar schriftelijke vragen aan Burgemeester en Wethouders over deze kwestie. De NCPN-partijafdeling heeft inmiddels in de plaatselijke krant een oproep geplaatst waarin er bij mensen met een aanvullende bijstandsuitkering op wordt aangedrongen hun inkomen te controleren en te vergelijken met de voor hen geldende bijstandsnorm.

Immers, als de gemeente Lemsterland met haar berekening afwijkt van de landelijk gangbare, dan is de gemeente zeer in gebreke en wordt de mensen in de gemeente geld onthouden waar ze volgens de wet recht op hebben.

Maar, als dit de landelijk gangbare berekeningswijze is als het om aanvullende uitkeringen gaat, dan kan het in Nederland wel eens om tienduizenden - en wellicht nog veel meer - gevallen gaan waarbij mensen gedwongen onder het bestaansminimum leven.

Het zou een schandaal van de eerste orde zijn als zou blijken dat de landelijke overheid bijstandsregels oplegt die in strijd met de Bijstandswet zelf zijn. Is hier sprake van door de overheid gepleegde diefstal van de armen? Als dát zo is - en het is niet onmogelijk - dan is de recent hernieuwde aanval op de uitkeringsgerechtigden - dat er bij het leven door hen gefraudeerd wordt - van een aan misdadigheid grenzende arrogantie en brutaliteit!

Schriftelijke vragen

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van Lemsterland.

Lemmer, 23 november 2000.

L.S.,
Naar ons is gebleken komt het voor dat het totale inkomen van mensen die zijn aangewezen op een aanvullende bijstandsuitkering, onder de wettelijk vastgestelde bijstandsnorm blijft.

Dit geeft onze fractie aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:

  1. Kunt u ons mededelen om hoeveel van dergelijke gevallen het in onze gemeente gaat?
  2. Bent u met ons van mening dat het niet zo kan zijn dat in normale omstandigheden mensen onder het regime van de Bijstandswet onder het algemeen geldende bestaansminimum moeten leven, zeker niet omdat de Bijstandswet er nu juist is om dat te voorkomen?
  3. Volgt uw College, als het om aanvullende bijstand gaat, een andere berekeningswijze dan in andere gemeenten?
  4. Zo nee, bent u dan met ons van mening dat het dan in Nederland om vele tienduizenden gevallen kan gaan van mensen die maandelijks minder dan het bestaansminimum ontvangen?
  5. Zo ja, bent u dan bereid om zo spoedig mogelijk de gevolgde berekeningswijze zodanig te veranderen waardoor er niemand meer onder het bestaansminimum komt?
  6. Wilt u de antwoorden op de gestelde vragen in het openbaar geven?

Hoogachtend,
gemeenteraadsfractie NCPN,
R. Visser
S. Barelds