Lezersdebat

Mijnheer/mevrouw,

Ik lees dat Nederland weer een communistische partij rijk is. Waarom een communistische partij? Wat is de zin van zo'n partij? Bestaat er onder het volk een schreeuwende behoefte aan zo'n partij? Een communistische partij associeer ik met de provo-tijd, de tijd van het Simplistisch Verbond, hippies, dolle Mina's, flower-power en de anti-abortusdemonstraties van pater Koopman. Ze markeren een bepaalde tijd-spanne, maar het zijn episoden uit een grijs verleden die nooit meer terug zullen keren.

Wees realistisch! We leven in de 21e eeuw! In deze consumptie- en prestatiemaatschappij is totaal geen vraag naar een dergelijke partij, net zoals er geen vraag bestaat naar een ultra-rechtse partij. We leven in het computertijdperk, dus de hamer en sikkel, het gehate symbool dat staat voor onderdrukking, godsdienstvervolging, terreur, massamoorden, armoede en ga zo maar door, zal OOK niet aanslaan bij het volk.

Als jullie, verlichte geesten, perse een logo voor jullie partij willen, kies dan voor een meer EIGENTIJDS vignet i.p.v. terug te vallen op stoffige symbolen die afgedaan hebben.

Maar nee hoor, het oude symbool is weer uit de kast gehaald, kompleet met de zo kenmerkende oude strijdliederen, oude denkbeelden, oude idealen, oude schreeuwerige retoriek met oude woorden zoals Manifest, Strijd, Kapitalisme; zijn jullie soms een partij van en voor verstokte oude communisten? En UITERAARD worden de VS en de NAVO weer als kapitalistisch en oorlogszuchtig bestempeld.

Voor de 21e-eeuwse mens moet dit lach- en meelijwekkend overkomen. "Een groepje in de tijd verdwaalde alternatievelingen met een zucht naar het verleden. Uit de geschiedenis hebben ze niets geleerd, maar verder zijn ze niet kwaad". Zó zullen jullie afgeschilderd worden. Jullie mogen het dan opnemen voor asielzoekers en allochtonen, maar verwacht niet dat zij jullie gunstig gezind zijn!

De islamieten zijn TEGEN het goddeloze communisme (bij Allah!), dus uit die hoek valt geen steun te verwachten als zij stemrecht krijgen. Besteed jullie tijd beter! Wees praktisch! Jullie mogen dan wellicht idealisten zijn die een utopie nastreven, maar het heeft allemaal geen zin! Sluit je aan bij een of andere groene partij, dan maken jullie veel meer kans om 'de linkse stem' door de ether te laten galmen.

Beste groeten,
Kees Hooreman

De redactie van Manifest krijgt met grote regelmaat dit soort reacties binnen. Vaak zijn ze grover en minder 'bezorgd' dan deze brief. We vinden deze brief een tamelijk compleet beeld geven van wat er onder veel mensen in ons land leeft aan onjuiste ideeën over het communisme, rechtstreeks overgenomen uit de anti-communistische propaganda. We moeten dit soort onjuiste opvattingen bestrijden. We plaatsen de brief in de hoop en de verwachting dat veel lezers zullen reageren. We stellen voor de beste reacties in het eindejaarsnummer op te nemen. Wie pakt de pen en probeert deze briefschrijver een beter begrip van het communisme bij te brengen? Uiteraard zullen we jullie reacties ook naar hem sturen.