Verklaring van de Balkan-conferentie in Thessaloniki

Van de redactie buitenland

Op uitnodiging van de Griekse Communistische Partij kwamen 20 partijen, bewegingen en organisaties uit Albanië, Bulgarije, Griekenland, Roemenië, Turkije en Joegoslavië in Thessaloniki bijeen op 18 en 19 november van dit jaar. Het thema van de samenkomst was: "NAVO uit de Balkan. Vrede voor inwoners van de Balkan, gelijkwaardige betrekkingen en geen imperialistische interventie".

Het was een inhoudelijke discussie, waarin verschillende visies en benaderingen van het thema werden uitgewisseld, en ervaringen werden gedeeld. De deelnemers verzekerden dat er veel krachten zijn die, ondanks onderlinge verschillen, verontrust zijn over de NAVO-politiek in de regio en zich daartegen verzetten. Zoals ook elders in de wereld groeien het misnoegen en het verzet tegen de keuzes van de globalisering en tegen de organisaties die dit tot stand brengen. Vanuit Thessaloniki verwelkomden zij de veelvormige strijd in menige Balkanstaat.

Zij bevestigden dat de oorlog, door de NAVO gevoerd tegen Joegoslavië, en de recente ontwikkelingen in dat land, hebben geleid tot grotere instabiliteit en tot afscheidingsbewegingen, tot verhoogde autoritaire dwang en tot een aanval op democratische rechten, verder tot een verslechterde situatie voor de arbeidersklasse.

Zij bevestigden dat de confrontatie met de imperialistische grootmachten voor het controleren van de markt, de krachtbronnen en de natuurlijke rijkdommen van de regio is verhevigd.

Zij zijn van mening dat de NAVO en zijn nieuwe doctrine, de machtsuitbreiding naar het Oosten en het Middellandse Zee-gebied, het opzetten van een 'snelle interventiemacht' en van de zogenaamde 'humanitaire strijd' pogingen zijn om aan de volkeren het recht te ontnemen om in vrijheid te kiezen voor een eigen ontwikkeling. Dit is strijdig met het Internationale Recht en huldigt het recht van de sterkste.

Met de escalatie van de aanwezigheid van de NAVO in de regio en zijn ingrijpende acties, middels 'Partnership for Peace-verdragen' en andere projecten wordt gestreefd naar een aanpassing van de politieke, sociale, economische en militaire grondslagen aan bovenstaande keuzes.

De aanwezigen stemden in met gezamenlijke actie voor vrede en vriendschap onder de bevolking van de Balkan, tegen de NAVO en zijn interventie in de streek en tegen de plannen in imperialistische kringen om het ene Balkanvolk op te zetten tegen het andere.

Er moet compensatie gegeven worden aan Joegoslavië en aan andere landen die schade geleden hebben aan hun economie door de NAVO-bombardementen; landen in de Donau-regio en landen die betrekkingen onderhielden op het gebied van economie, toerisme, enzovoort.

De deelnemers willen hun inspanning versterken, opdat:

  • geen nieuwe Balkanlanden lid worden van de NAVO, Griekenland en Turkije het lidmaatschap opzeggen en uiteindelijk de NAVO ontbonden wordt;
  • de VS- en NAVO-bases en de kernwapens uit Griekenland en Turkije verdwijnen;
  • de NAVO-bezettingstroepen uit Kosovo, Bosnië en andere Balkanstreken teruggetrokken worden;
  • de NAVO-interventie in de binnenlandse aangelegenheden van de Balkanlanden stopt;
  • de strijd versterkt wordt tegen de wapenwedloop, de aanschaf van nieuwe wapens die vooral de NAVO-doeleinden zèlf dienen en altijd de belangen van de volkeren schaden.

Tevens is het nodig om de inspanningen te versterken opdat de nationale grenzen niet gewijzigd worden en dat de minderheden kunnen worden tot bruggen van vriendschap tussen de volken.

Het enige perspectief voor de volkeren van de Balkan en voor een duurzame vrede is het vestigen van gelijkwaardige betrekkingen tussen de landen op basis van wederzijds belang zonder interventie van buitenaf.

De deelnemers richtten een oproep tot vredesbewegingen in Europa om door te gaan met internationale rechtszaken tegen de misdaden van de NAVO in de vuile oorlog tegen Joegoslavië.

De deelnemers wisselden informatie en ervaringen uit en stemden in met een coördinatie van activiteiten en initiatieven van andere vredelievende krachten in gemeenschappelijke projecten, oproepen en conferenties over dit thema. Zij stemden in met de noodzaak van regelmatige bijeenkomsten voor de gehele Balkan tot verzet tegen de NAVO en zijn politiek. Zij steunden het voorstel om in maart 2001 diverse activiteiten samen te brengen in Thessaloniki, ter gelegenheid van de tweede herdenking van de start van de NAVO-oorlog. Zij besloten een Balkan Anti-NAVO centrum (BAN-c) op te zetten in Thessaloniki om informatie door te geven en initiatieven te ondersteunen.

Vertaling Thomas van Dijk.