Kort binnen

Export naar record van 500 miljard

De export van Nederlandse producten zal dit jaar uitkomen op het recordbedrag van 500 miljard gulden. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken. Vergeleken met 1999, toen er voor 412 miljard gulden over de grens ging, is dat een toename met 21 procent. Vooral de gestegen koers van de dollar en de goedkope euro werkten stimulerend. Als ook de dienstensector wordt meegeteld, komt de export uit op 590 miljard. (VK, 8-12-2000)

CAO-besprekingen kinderopvang lopen vast

De onderhandelingen over een nieuwe CAO in de kinderopvang zijn donderdag afgebroken. De werkgevers waren niet bereid verder te praten, aldus de vakbond ABVAKABO FNV na afloop van de vijfde overlegronde. De ABVAKABO FNV overweegt nu de werkgevers met een ultimatum te dwingen aan de onderhandelingstafel terug te keren, aldus bestuurder J. Dieten. Zijn bond eist een loonsverbetering van vier procent, afspraken over functiewaardering die eveneens een salarisverhoging betekenen en een stapsgewijze invoering van een dertiende maand. De kinderopvang telt 32.000 werknemers. Van hen werkt driekwart in deeltijd. (VK, 8-12-2000)

Mogelijk extra geld 'kansloze' minima

Mensen met een minimumuitkering die kansloos zijn op de arbeidsmarkt krijgen binnenkort wellicht wat geld erbij. Minister Vermeend van Sociale Zaken zegde de Tweede Kamer donderdag toe dit te zullen bespreken met de gemeenten. Een kleine meerderheid van de Kamer steunt dat idee. Volgens Vermeend kunnen alleen de gemeenten in specifieke gevallen beoordelen of uitkeringsgerechtigden voor iets extra's in aanmerking komen. Volgens de PvdA-minister moet voorkomen worden dat de uitkeringen zo hoog worden, dat mensen er financieel nauwelijks op vooruitgaan als zij gaan werken. (voor een dubbeltje op de eerste rij, nvdr) (VK, 8-12-2000)

Bouw stevent af op conflict over looneis van FNV

De bouw stevent af op een CAO-conflict over de loonsverhoging. FNV Bouw eist zes procent verhoging van de lonen. De werkgevers wijzen dit als volstrekt onverantwoord af. Ook over de modernisering van de CAO staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. De werkgevers willen veel verder gaan dan de bonden. Dit bleek donderdag, voorafgaand aan de uitwisseling van de CAO-voorstellen voor 170 duizend bouwvakkers. Het is de eerste grote CAO die vernieuwd moet worden. FNV Bouw zegt de helft van de bouwvakkers te vertegenwoordigen. D. van Haaster van FNV Bouw, noemt de looneis alleszins redelijk. "De sector bulkt van het geld. En deze CAO wijkt af van andere, omdat de bouw bijvoorbeeld geen periodieken kent. Je hebt je loon en krijgt daarover de loonsverhoging. In andere CAO's krijg je jaarlijks een periodiek tot het hoogste loon voor de functie is bereikt. Daarboven komt nog eens de CAO-loonsverhoging. In de bouw hebben we ook slechte ervaringen met eenmalige bonussen. Die worden vaak niet uitbetaald." De vakcentrale FNV zou acties als gevolg van een loonconflict niet vergoeden uit de stakingskas. "Dat is niet juist. Wat andere bonden vragen, komt in feite op hetzelfde neer. ABVAKABO FNV wil bijvoorbeeld vier procent plus twee procent als begin voor een dertiende maand. De FNV heeft nog geen uitspraak gedaan over de stakingskas. Als het tot stakingen komt, wordt een beslissing genomen. Onze looneis staat recht overeind." (VK, 8-12-2000)

Personeel NS bereidt landelijke actiedag voor

Medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen treffen voorbereidingen voor een landelijke actiedag op 21 december. Het personeel heeft de NS-top een aantal eisen gesteld, zoals het aftreden van drie directeuren en verbetering van kwaliteit aan de reizigers. Als daaraan niet wordt voldaan, rijden er 21 december geen treinen, zo is de bedoeling. Op 2l december heeft het NS-management een feest in Utrecht gepland. (VK, 8-12-2000)

Looneis te klein voor Kleinmetaal

Bijna de helft van de leden van de CNV Bedrijvenbond vindt een looneis van vier procent voor de klein-metaal te weinig. "Het gaat goed in de bedrijven. Onze leden willen hiervan profiteren. Zeker omdat de salarissen van de topmanagers ook sterk stijgen", zegt onderhandelaar A. Bezemer. De CNV Bedrijvenbond zal ondanks de wens van een groot deel van de achterban de vastgestelde looneis van vier procent niet verhogen. FNV Bondgenoten mikt op een tweejarige CAO en eist vier procent met daarbovenop een eenmalige uitkering van 1000 gulden. (Apeld.C. 5-12-2000)

Borst hekelt zorginstellingen

Ook minister Borst (volksgezondheid) vindt het niet uit te leggen dat leerlingen verpleegkunde geen stageplaatsen kunnen vinden in zorginstellingen in eigen land. Dat zei ze gisteren in Den Haag, waar een kleine duizend leerlingen uit het hele land in actie kwamen. Die volgen een opleiding voor een baan in de om menskracht schreeuwende gezondheidszorg maar ziekenhuizen en verpleeginstellingen bieden hen geen stageplaats. Dit omdat er geen personeel zou zijn om hen te begeleiden (De pot verwijt de ketel..., nvdr). (Apeld.C. 29-11-2000)