Kort buiten

Filippijnen: afzetting president begonnen

De Filippijnse senaat is vandaag begonnen met het afzettingsproces tegen president Joseph Estrada. Het proces zal naar verwachting zeker twee maanden duren. Bij het parlementsgebouw in Manilla demonstreerden tienduizenden mensen, die riepen om het onmiddellijke aftreden van de van corruptie verdachte president. Invloedrijke tegenstanders, zoals voormalig president Corazon Aquino en aartsbisschop Jaime Sin, deden een klemmend beroep op Estrada terug te treden, om de Filippijnen zo een proces te besparen dat het land zou kunnen verdelen. Estrada is aangeklaagd op vier punten. Behalve corruptie zijn dat omkoping, schending van de grondwet en schending van het publieke vertrouwen. (HC, 7-12-2000)

Chili: president zwicht voor militaire druk

De Chileense president Ricardo Lagos is gisteren gezwicht voor de druk van de legertop om de Nationale Veiligheidsraad bijeen te roepen. Die raad buigt zich op verzoek van de militairen over het uitgevaardigde bevel tot huisarrest en de aangekondigde berechting van de Chileense ex-dictator Pinochet. De raad geeft de militaire leiding een politieke stem in tijden van crisis. Het machtige leger vindt dat de juridische aanpak van generaal Pinochet de veiligheid en rust in het Zuid-Amerikaanse land bedreigt. Het begin van de gerechtelijke hoorzitting over de aanklachten die een Chileense onderzoeksrechter tegen Pinochet heeft ingediend is gisteren met een dag uitgesteld omdat één van de drie rechters van het hof van beroep, Lamberto Cisternas, zich onverwacht om gezondheidsredenen terugtrok. (Manifest schreef het al eerder; de echte macht is nog in handen van het leger, nvdr) (HC, 7-12-2000)

Israël: 'excessief geweld' tegen Palestijnen

Volgens de Israëlische mensenrechtengroep B'tselem hebben de Israëlische troepen de afgelopen negen weken excessief geweld gebruikt bij het verspreiden van Palestijnse protesten. Volgens de regels van het Israëlische leger mogen militairen het vuur openen op gewapende Palestijnen (vanaf twaalf jaar!, nvdr) of op betogers die met brandbommen zijn gewapend en in elke situatie die zij als levensbedreigend zien. Maar volgens B'tselem "droeg het merendeel van de in de recente weken gedoden en gewonden geen wapens". In totaal zijn volgens de VN 297 mensen gedood sinds eind september, onder wie 252 Palestijnen. Meer dan 9.000 Palestijnen werden gewond. (NRC, 6-12-2000)

Rusland: verdubbeling aantal gehandicapten

Rusland telt tien miljoen gehandicapten, één op elke vijftien inwoners. Het aantal is in zes jaar verdubbeld, zo meldde gisteren vice-premier Valentina Matvijenko. Het teruglopen van de kwaliteit van de gezondheidszorg, de toename van het aantal arbeidsongevallen en gewapende conflicten hebben geleid tot de toename. Een half miljoen kinderen zijn gehandicapt, velen sinds hun geboorte, door het ontbreken van prenatale zorg. Matvijenko hekelde het ontbreken van betaalbare rolstoelen en prothesen. (NRC, 5-12-2000)

Cuba: Lennon geëerd

Lennon krijgt een standbeeld op Cuba. Overmorgen, precies twintig jaar nadat hij in New York door een geesteszieke fan werd doodgeschoten, wordt in een klein park in het centrum van Havanna een bronzen beeld van de populairste Beatle onthuld. Het beeld is onderdeel van een grote herdenking van Lennon op Cuba. Werk van Lennon zal worden uitgevoerd op een concert dat vrijdag zal worden gegeven bij de 'anti-imperialistische tribune José Martí'. De revolutionaire zanger Silvio Rodriguez zal dan voor het eerst in zijn loopbaan een lied in het Engels vertolken: Lennons 'Love'. Ook zal er een Cubaans boek over Lennon verschijnen. Francisco Lopez Sacha, voorzitter van de Cubaanse schrijvers- en kunstenaarsbond, beklemtoont dat Lennon 'progressief en pacifist was en een slachtoffer van de FBI die "de uitbuiting van de arbeidersklasse door het kapitalistische systeem veroordeelde."

"De uitgangspunten van de Cubaanse revolutie zijn in volledige overeenstemming met de opvattingen van John Lennon", aldus Lopez Sacha. (NRC, 6-12-2000)