Kledingwinkelketen wil magazijn in Lemmer sluiten

NCPN-afdeling reageert

Van een correspondent

De directie van de kledingketen Bentex, waarvan het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Lemmer zijn gevestigd, wil het distributiecentrum, waar 26 mensen werken, sluiten. Ze wil het centrum onderbrengen bij een distributiecentrum in het Limburgse Stein, van waaruit nu de kledingwinkels van de Belgische keten Superconfex eveneens als Bentex onderdeel van het concern Macintosh worden bevoorraad.

Centralisatie van de distributie is nodig, zo zegt de directie, vanwege de expansie en verdere expansiedrift van de keten. Nu 48 en "binnen vijf jaar moet de teller op honderd staan", zo snoeft de directeur. Als we nu niet centraliseren, dan moeten we straks in Lemmer uitbreiden en veel investeren, zo heet het. Zo zien we: mensen worden niet met ontslag bedreigd omdat het slecht gaat met het bedrijf, maar omdat het zo goed gaat...

De NCPN-afdeling Lemsterland heeft naar aanleiding van het bericht over sluiting van het distributiecentrum en dat daardoor 26 mensen ontslag boven het hoofd hangt, haar eerste reactie in de openbaarheid gebracht.

Voorkom verdwijnen arbeidsplaatsen bij Bentex!

Er was eens een tijd - nog niet zo lang geleden - dat een bericht over sluiting, inkrimping of verplaatsing van een bedrijf insloeg als een bom. Zulke berichten veroorzaakten een golf van verontwaardiging. Zonder te willen stellen dat in het geval van het distributiecentrum van Bentex het personeel niet zou zijn geschrokken, zijn de tijden veranderd, is de brutaliteit en winsthonger van directies/aandeelhouders zó openlijk, dat de arbeidersbevolking al enigszins rekening houdt met dergelijke ingrepen.

Want, een ingreep is het. De omvang van de aangekondigde operatie mag dan wel niet groot lijken, voor de direct betrokkenen is het er niet minder om!

Schaalvergroting, mondialisering, het in zo kort mogelijke tijd halen van superwinsten, dat is aan de orde van de dag. Vooral mogelijk gemaakt door de jarenlange loonmatiging. Voor de machtigen en rijken is het méér nooit genoeg! Plannen die afzonderlijke werknemers maken en waarvoor het hebben van een baan een belangrijke voorwaarde is, moeten wijken voor de plannen van aandeelhouders: zo hoog mogelijk rendement in een zo kort mogelijke tijd met zo laag mogelijke arbeidskosten!

Als we ons daar altijd maar bij neer zouden leggen, dan zouden we verworden tot slechts een speelballetje op de speeltafel van het grote kapitaal!

Als de woordvoerder van de FNV direct al inzet op een 'sociaal plan', zoals bekend, dan betekent het dat men ten opzichte van de directieplannen wel heel erg snel door de bocht gaat. Zo'n tegenspeler kan men zich wensen, die zelfs niet eens meer met de mond belijdt dat er geen arbeidsplaatsen verloren mogen gaan.

Er zijn best zaken tegen het plan in te brengen waardoor personeel en vakbonden kunnen eisen dat de ontslagen van tafel moeten. Dat is ook van het grootste belang om te voorkomen dat men ook nog straks het hoofdkantoor uit Lemmer wil laten verdwijnen!

Concerns als Macintosh willen een zo groot mogelijk marktaandeel in Europa en er zijn nu zeker al pogingen om de rest van Europa te verkennen om ook daar kledingwinkels te vestigen. Dit en sluiting van het distributiecentrum in Lemmer roepen vragen op:

  • Is toename van het aantal vervoerkilometers bevoorrading - ook in het licht van de hoge brandstofprijzen - niet in strijd met een zo laag mogelijke prijsstelling en concurrentiepositie?
  • Ligt dan niet het hebben van meerdere regionale bevoorradingscentra voor de hand?

Het moederconcern was zeker allang van plan om, in verband met het bezit van de superconfectieketen, de distributie te centraliseren. Om verloop onder het personeel te voorkomen is de voorbereiding ervan voor het personeel geheim gehouden. Personeel en vakbonden hebben dan ook alle recht om voldoende tijd op te eisen voor het uitwerken van tegenactie.

Er moet opening van zaken komen over verdere concentratie/overnameplannen van Macintosh!

  • Noodzaak meerdere bevoorradingscentra moet onderzocht!
  • Voldoende tijd voor personeel en vakbonden voor tegenactie!
  • Sluitingsplan moet van tafel!

Nieuwe Communistische Partij-NCPN-afd. Lemsterland. Polderdijk 36, Lemmer