Van het partijbestuur

Het partijbestuur vergaderde op 2 december. De NCPN heeft haar leden opgeroepen deel te nemen aan de demonstratie tegen de Israëlische onderdrukking van en het geweld tegen de Palestijnse bevolking. Als gevolg van de verwarrende procedure bij de kranslegging tijdens de Hannie Schaft-herdenking besloot het PB een brief te laten uitgaan naar de organisatoren en een afschrift te sturen aan een reeks andere deelnemers aan de herdenking (zie elders in de krant). Het partijbestuur besloot om de werving en (politieke) mobilisatie voor de komende Hannie Schaft-herdenking te verbeteren. Veel kameraden dreigen teleurgesteld af te haken, terwijl juist een grotere deelname geboden is. De NCPN heeft het Comité Herdenking Februaristaking 1941 verzocht op tijd uitnodigingen te sturen, opdat de oproep door zoveel mogelijk leden en sympathisanten kan worden ondertekend. Het partijbestuur besloot extra aandacht te besteden aan de werving en mobilisatie voor de zestigste herdenking op zondag 25 februari 2001. Het PB roept alle afdelingen op om vertegenwoordigers te sturen naar de volgende secretarissenvergadering op zaterdag 27 januari 2001. Mede door het werk van de NCPN-afdeling Amersfoort is het kamp Amersfoort op de monumentenlijst geplaatst. De Tweede Kamer besloot van het kamp een nationaal monument te maken.

Sociaal-economisch werk

Er vond een evaluatie plaats, voorbereid door de sociaal-economische commissie (zie elders in Manifest), van de sociaal-economische conferentie. De opkomst had groter kunnen zijn. Daar waar het partijbestuur de conferentie in de afdelingen goed had voorbereid, was de opkomst het hoogst. Het PB achtte de kwaliteit van de conferentie goed. Manifest heeft uitvoerig verslag kunnen doen. Partij en krant tonen een aanzienlijke organisatorische en politiek-inhoudelijke verbetering. De commissie gaat nu aan de slag om de toegezegde brochures te produceren.

Hoofdstuk vier partijprogram

Het vierde hoofdstuk behandelt de opkomst, opbouw en crisis van het socialisme in de twintigste eeuw, toegespitst op het reële socialisme (m.n. in de Sovjet-Unie). Een theoretische en praktische verwerking van de reële ontwikkeling van het socialisme is voor de partij onmisbaar om vooruit te komen. De partij dient een helder standpunt naar buiten te dragen. Zo'n analyse is ook nodig met het oog op een adequate politieke oriëntatie voor de toekomst, meer in het bijzonder gelet op de noodzaak om de ontwikkeling van het kapitalisme, c.q. imperialisme in de afgelopen eeuw te kunnen analyseren en te begrijpen. Er vond een uitvoerige discussie plaats, waarbij er sprake was van tegengestelde meningen op een reeks van punten, maar de sfeer was opbouwend en kameraadschappelijk, kenmerkend voor de huidige situatie in de partij. Een grote meerderheid in het PB achtte het voorliggende hoofdstuk van de programcommissie, op enkele noodzakelijke wijzingen na, geschikt voor bespreking in de partij. Ondanks het feit dat de inhoud op een aantal punten discutabel is en op tal van vragen nog geen (juist) antwoord wordt gegeven, acht het PB het juist om de hele partij bij de discussie te betrekken. Besloten werd om het hoofdstuk te redigeren in de eerstkomende vergadering van de programcommissie op zaterdag 9 december en definitief vast te stellen tijdens de eerstvolgende vergadering van het partijbestuur op zaterdag 13 januari 2001. Dan zal ook de procedure van behandeling nader worden vastgesteld, waarbij niet noodzakelijkerwijs wordt gestreefd naar behandeling op het komende congres.

Voorbereiding vierde congres

De congrescommissie heeft al een reeks concrete stappen gezet. Eind december zal de congrescommissie op basis van de door de commissies ingeleverde congresstukken de volgende stap zetten in de politiek-inhoudelijke voorbereiding. Uit het midden van de congrescommissie is een technische voorbereidingsgroep gevormd.

Financiën

Verder stelde het PB de begroting (onder voorbehoud van één nog op te lossen punt) voor 2001 vast. De financiële situatie wijkt niet af van het gebruikelijke beeld. Besloten werd om de abonnementskosten voor Manifest wederom niet te verhogen. Binnenkort zal gestart worden met een nieuwe (kerst) campagne. De partij wil meer naar buiten treden met acties, materiaal en krant. Daarvoor zijn weer extra financiën nodig.

Besloten werd verder om de commissie jongeren te integreren in de commissie partij en krant. Daarmee wordt het draagvlak versterkt. Op de volgende vergadering van het PB zal de noodzakelijke versterking van het partijwerk ter ondersteuning van het socialistische Cuba, aan de hand van het verslag in Manifest 24, worden besproken.

Het partijbestuur wenst Rein Schinkel veel sterkte en hoopt dat hij snel weer deel kan nemen aan de vergaderingen. Verder wenst het partijbestuur alle leden, sympathisanten en abonnees prettige feestdagen en een voorspoedig en strijdbaar nieuw jaar.