Lezersdebat (1)

In antwoord op de ingezonden brief van Kees Hooreman.

Van banvloek naar gesprek

Beste Kees,

Indien jouw brief zonder commentaar in Manifest geplaatst zou zijn dan zou ik mijn schouders hebben opgehaald en gedacht hebben; daar heb je er weer zo een! Veel gelijksoortige bewoordingen ben ik in mijn leven tegengekomen. Het opvallende hiervan is, dat het altijd met vragende openingswoorden gaat, zodat men er ongevraagd met veel spot op los kan associëren zonder werkelijkheidsgehalte van enige betekenis aan te dragen. In één ding heb je volkomen gelijk, namelijk, Nederland is een communistische partij rijk. Dit is een feit.

Het is jammer dat je vijf jaar lang informatie hebt gemist, anders zou je de vraag niet gesteld hebben: waarom een communistische partij en wat is de zin van zo'n partij?

In Manifest had je hierover uitgebreid kennis kunnen nemen. Je eet wel brood maar je vraagt je niet af waar je het kunt halen. Je associeert een communistische partij met de provotijd, en met enige andere verschijnselen uit die tijdspanne, zoals je het zelf formuleerde. Over welke communistische partij heb je het? Wees realistisch! Noem dan die partij bij de naam.

Het is zeer lastig als je de namen van de bonen niet kent, want daarvan bestaan tientallen soorten. Waarmee zou je dan thuis komen? Blijf je net zolang zoeken totdat je de juiste partij hebt gevonden, of neem je maar lukraak iets mee, zonder te weten wat je mee naar huis hebt genomen? Inkopen doen doe je met beleid. Men moet toch wel weten waar men over praat. Het opnoemen van een 'boodschappenlijstje' zonder de werkelijke inhoud van zaken te kennen, schijnt dan in alle oppervlakkigheid gebeurd te zijn.

Ik wil ook nog opmerken dat niet de VS en de NAVO weer als kapitalistisch en oorlogszuchtig worden bestempeld, zoals je in je brief aangeeft, maar dat de VS een kapitalistisch systeem ís. Het wordt niet weer eens beweerd, het is zo! Zelfs de gemiddelde Amerikaan spreekt hierover en vindt de NAVO een oorlogszuchtig militair apparaat en met hen veel Nederlanders en Europeanen. Wees praktisch. Met een goed 'boodschappenlijstje' kan men goed inkopen doen. We raden je aan om goede literatuur te lezen en adviseren je om kennis te nemen van hedendaagse literatuur, zoals 'Een andere kijk op Stalin' van Ludo Martens en 'Blufpoker' van Michel Collon. Je kan het altijd bij de NCPN opvragen. Beide boeken geven een zee aan informatie. Misschien kun je hiermee jezelf verlossen van een ouderwets standpunt.

Veel leesplezier.

Beste groeten,
Astrid Bloemkolk
Zwaag

(Door de redactie ingekort)