Een stap vooruit

Van de sociaal-economische commissie

Op 1 december jl. is de sociaal-economische commissie bijeen geweest om de resultaten van de partijconferentie van 11 november te bespreken. De vraag waar de commissie zich voor geplaatst zag was hoe deze resultaten kunnen worden omgezet in daden.

In vergelijking met de vorige conferentie was de opkomst lager. Opvallend was dat de afdelingen (Groningen-stad, Twente), waar door de commissie gericht was gemobiliseerd, met behoorlijk grote delegaties aanwezig waren. De commissie besloot dan ook in het vervolg deze mobilisatie in het hele land te intensiveren.

Goede discussies

Tegenover de lagere opkomst staat wel het feit dat de gevoerde discussies over de vier onderwerpen van een behoorlijk hoog niveau, waaraan iedere aanwezige een bijdrage heeft geleverd, waren.

Brochures

De belangrijkste boodschap die de conferentie meegaf was dat de NCPN klaar is om naar buiten te treden en dat de partij wacht op het gereedschap daarvoor. Daarom heeft het partijbestuur besloten om vier brochures uit te geven. Drie brochures die behalve gemeenschappelijke onderwerpen (algemene inleiding, vakbeweging, partij en krant, internationale klassenstrijd) een specifiek onderwerp (productie, reproductie en uitkeringsgerechtigden) zullen behandelen. De vierde zal een verzamelbundel van de drie voornoemde brochures zijn. Het voordeel hiervan is dat met de opgesplitste brochures gewerkt kan worden naar een bepaalde doelgroep toe. De verzamelbundel kan dienst doen als een algemene informatiebrochure.

Planning

De sociaal-economische commissie streeft er naar om in maart de brochures uit te geven. Dus ruimschoots voor belangrijke gebeurtenissen als 1 mei en het vierde partijcongres (19 en 20 mei). Op zeer korte termijn zullen de schrijvers voor de verschillende onderdelen worden benaderd. De schrijvers zullen in samenspraak met de commissie, maar ook met hun afdelingen hun stuk schrijven. Daartoe zullen ook leden van de commissie de ledenvergaderingen bijwonen. Deze ledenvergaderingen zullen indien mogelijk in januari moeten worden gehouden.

Werkwijze

De sociaal-economische commissie heeft aan het partijbestuur een voorstel over haar werkwijze gedaan. Het partijbestuur heeft hiermee ingestemd. Die werkwijze houdt in dat de commissie wordt opgesplitst in subcommissies onder leiding van een coördinator. Deze subcommissies zullen zich richten op één van de onderwerpen van de conferentie (productie, reproductie, uitkeringgerechtigden en vakbeweging) en op gezette tijden rapporteren aan de volledige sociaal-economische commissie. Omdat de klassenstrijd niet uitsluitend een nationaal gebeuren is en de globalisering van de economie verder gaat heeft het partijbestuur gemeend hiervoor een vierde subcommissie te benoemen.

Oproep

De conferentie is in de voorbereiding en ook in de verslaglegging uitgebreid behandeld in Manifest. De commissie wenst dat dit wordt voortgezet. Daarom zal in de toekomst een reeks artikelen (interviews, verslagen, beschouwingen enz.) worden geplaatst. Deze zijn snel in de krant terug te vinden doordat zij te herkennen zijn aan het poldermolentje dat er bij zal worden geplaatst. De commissie heeft in een eerder stadium aangegeven dat het einde van de conferentie niet het einde van de discussie betekende. Zij roept daartoe de lezers van Manifest op om de discussie in de krant middels ingezonden brieven en artikelen voort te zetten.