Colombia: Eindjaarcommuniqué van FARC-EP

Van het FARC-EP (*)

Beste wensen voor het nieuwe jaar van FARC-EP

Ter gelegenheid van de feestelijkheden aan het einde van het jaar 2000 en het begin van het jaar 2001 sturen wij, de Internationale Commissie van de Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia's Volksleger (FARC-EP), een broederlijke, revolutionaire en Bolivariaanse groet aan de volkeren, regeringen, politieke partijen en bewegingen, sociale, vakbonds-, religieuze en inheemse volkerenorganisaties en personen uit Amerika, Europa, Azië, Afrika en Oceanië. Wij wensen jullie allen bevredigende resultaten in elk van jullie functies en activiteiten in het nieuwe jaar, voor het welzijn van jullie landen en gemeenschappen en voor jullie persoonlijk.

We drukken onze hartelijke dank uit aan degenen die, gedurende het afgelopen jaar, op verschillende manieren, het Colombiaanse volk en haar organisaties hebben bijgestaan in zijn strijd voor vrede met sociale rechtvaardigheid, om een soeverein, welvarend en waardig leven voor Colombianen te bereiken.

Voor het Colombiaanse volk zal 2001 een jaar zijn van grote strijd voor het veroveren van politieke macht, voor wijzigingen van de structuur van staat en regering, dat moet leiden tot de opbouw van een Nieuw Pluralistisch, Patriottisch en Democratisch Colombia, waarin relaties van vriendschap en wederzijds respect jegens alle staten en regeringen gewaarborgd zijn ten behoeve van politieke, economische en culturele uitwisselingen met het oog op regionale en wereldwijde integratie.

Alleen door de ontwikkeling van deze strijd en de effectieve solidariteit van de andere volkeren van de wereld zal het mogelijk zijn om het dreigende oorlogsplan van de regeringen van Colombia en de VS te verslaan. Dit is ons alternatief om weerstand te bieden tegen de perverse toepassing van Washington's strategie van interventie in het interne conflict tussen Colombianen, vermomd in het zogenaamde plan om de drugshandel te bestrijden, beter bekend als het 'Plan Colombia'. Het dodelijke resultaat van het plan bedreigt de onzekere middelen van bestaan van miljoenen arme mensen in ons land en omliggende staten. Het heeft een verwoestend effect op het milieu van het Amazonebekken en haar enorme biodiversiteit. Het is een misdaad tegen de soevereiniteit van Colombia en de waardigheid van haar volk en tegen de landen van de Amazone en hun volkeren.

Als een Machiavellistisch middel om de Europese Unie en andere landen in deze oorlog te betrekken, proberen de regeringen van de VS en Colombia, in grote haast en met een ongewone wanhoop, hen over te halen om met miljoenen dollars de sociale kosten van het 'Plan' te dekken. Terwijl de Yankees de dodelijke en verwoestende wapens inbrengen, zouden de anderen zorg moeten dragen voor eerste hulp om de wonden te helen die dit nieuwe imperialistische avontuur van de VS en zijn lakeien van de Pastrana-regering veroorzaken. Hieruit volgt dat alle economische bijdragen aan 'Plan Colombia' of aan een component ervan beschouwd moeten worden als een inmenging in ons intern conflict en dat is niet wat de meerderheid van de Colombianen verwacht van de internationale gemeenschap.

Het doel van vrede met sociale rechtvaardigheid dat wij Colombianen nastreven, zal bereikt worden door werkgelegenheid te garanderen met lonen die in lijn liggen met de hoge kosten voor levensonderhoud, met echte landhervormingen die het land teruggeven aan hen die het bewerken, hen goedkope kredieten leveren, technische ondersteuning en marketing voor hun producten tegen prijzen die corresponderen met de hoge kosten van de productie.

Vrede zal worden bereikt door het oplossen van het gebrek aan woningen, aan gezondheidszorg, aan onderwijs, aan communicatie en elektrificatie voor de industriële en technische vooruitgang van het land.

Vrede vereist dat de staat bescherming biedt voor de politieke, sociale, economische, etnische, religieuze en culturele rechten van alle Colombianen. Duurzame vrede zal worden bereikt wanneer het recht op een fatsoenlijk leven en Colombia's recht op vrije zelfbeschikking met soevereiniteit en echte onafhankelijkheid worden gegarandeerd door de staat en haar regering.

De 36 lange jaren van revolutionaire strijd door het FARC-EP, geïnspireerd door de marxistisch-leninistische ideologie en de ideeën van de Bevrijder, Simon Bolivar, dwingen ons tot een levenslange strijd aan de zijde van de armsten, voor de verovering en verdediging van de fundamentele rechten voor de meerderheid van ons land. Dit is omdat wij begrijpen dat alle Colombianen het recht en de plicht hebben om onze eigen toekomst op te bouwen, die er nooit een zal zijn van uitsluiting, uitbuiting, intimidatie en repressie.

Met alle middelen zal het FARC-EP de voortzetting van de dialogen steunen, zonder deze op te geven als effectief mechanisme voor nationale verzoening tussen Colombianen tot er een verdrag is getekend voor echte en duurzame vrede.

Met Bolivar, voor vrede en nationale soevereiniteit, wegen openend naar het Nieuwe Colombia!

(*)Internationale Commissie van de Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia's Volksleger, FARC-EP. Vertaling Chuck Barkey.