Nederlandse TV-uitzending:

Verdelgingsmiddel gesproeid boven watervoorziening in Colombia

Van een correspondent

Op zaterdag 30 december 2000 vertoonde het Nederlandse TV-programma 'Nova' een video over een door de VS gefinancierde besproeiing met een verdelgingsmiddel bij de stad Ponte in Colombia.

De gewasbesproeier bespoot echter niet de cocavelden. De video openbaarde meerdere besproeiingen boven een bosrivier die de watervoorziening vormt voor een dorp van Inago-indianen. Dit veroorzaakt ziekten en blaren bij jonge kinderen en vernietigt voedsel en medicinale planten.

De Colombiaanse regering ontkent de besproeiingen, maar de video vertelt de waarheid. Het 'Plan Colombia' omvat ook biologische oorlogvoering, niet om de coca uit te roeien, maar om de inheemse bevolking te verdrijven uit het gebied.

" Zelfs na vijf tot zes jaar verdelging in Colombia neemt de coca-oogst nog steeds toe. Niemand buiten Washington gelooft in de oorlog tegen de drugs. Ik denk dat deze oorlog met de guerrillastrijders zal mislukken. Ik vind het afschuwelijk om te zien dat mijn land verwikkeld raakt in nog een mislukte oorlog, zoals in Vietnam of Centraal Amerika." Aldus voormalig VS-ambassadeur Robert White in El Salvador, geciteerd door Nova. Zie www.narconews.com