IMF-hulp aan Turkije: net op tijd voor wapenaankopen

Van de redactie buitenland (*)

De financiële ruimte ten bedrage van zo'n tien miljard dollar die Turkije vorige week dankzij met name Amerikaanse steun van het IMF kreeg, komt op een juist moment. Tien miljard dollar, dat is zo ongeveer het bedrag dat het land zojuist op de internationale markt aan moderne wapensystemen heeft ingeslagen. Vooral in de VS.

Vorige week maakte het Turkse ministerie van Defensie bekend voor anderhalf miljard dollar zes radarvliegtuigen van Boeing te willen aanschaffen met een optie op nog eens twee toestellen. Twee weken terug liet de Turkse regering weten onderhandelingen te openen met Israël Military Industries, IMI, voor de modernisering van zo'n duizend M-60-tanks ter waarde van 2,5 miljard dollar. Dit is een voorlopige oplossing: tussen 2004 en 2008 moeten voor zeven miljard dollar nieuwe tanks gekocht worden. De Amerikaanse Abrams-tank geldt in de competitie, waarin ook Duitse, Oekraïense en Israëlische bedrijven meedingen, als favoriet. Nog geen half jaar terug besloot Turkije 145 King Kobra gevechtshelikopters bij het Amerikaanse Bell te betrekken. Kosten: vier miljard dollar.

Ook op marinegebied betoont Turkije zich kooplustig. Drie weken geleden werd voor 200 miljoen dollar een contract getekend voor de levering van zes Franse tweedehands fregatten. Ook dit is een lapmiddel. Voor 1,25 miljard dollar moeten binnenkort acht nieuwe korvetten worden gebouwd. Turkije wil de komende dertig jaar in totaal 150 miljard dollar aan modernisering van de strijdkrachten spenderen. Op de verlanglijst van de Turkse generaals staan ook nog een fotospionagesatelliet, een reeks luchtafweerraketten en het Israëlische Arrow-systeem voor de verdediging tegen ballistsiche raketten. De koopwoede is des te controversiëler aangezien de spanningen tussen Turkije en erfvijand Griekenland de laatste jaren aanmerkelijk zijn afgenomen. Of de 10 miljard dollar van het IMF voldoende is om Turkije uit zijn crisis te halen, staat nog te bezien.

Vandaag bepleit gouverneur Gaza Ercel van de Turkse centrale in Frankfurt bij het consortium van westerse banken die Turkije grote bedragen lenen, om hun kredieten voor de korte termijn onveranderd voort te zetten.

NRC, 11-12-00 /Press Agency Ozgurluk