Amerikaanse presidentsverkiezingen

Van de redactie buitenland

De laatste aflevering van de soap-serie is afgesloten. De ontknoping werd een aanfluiting van het zogenaamde democratische kiesrecht. De kandidaat die de meeste stemmen haalde werd niet gekozen. Bush for President, stond van tevoren vast. Hij vertegenwoordigt het kapitaal beter dan Gore. Dat blijkt ook uit de onderstaande analyse van de Communistische Partij van de VS (CPUSA). De werkelijke rol van Ralph Nader wordt er ook in aangehaald.

De CPUSA is een revolutionaire arbeiderspartij. In tegenstelling tot de grote partijen is de CP onafhankelijk van geld van en controle door het bedrijfsleven en heeft zij geen binding met andere kandidaten of politieke partijen. Het is een onafhankelijke stem van links.

Zoals doorgaans het geval is, ondersteunde de CP geen kandidaat van andere partijen. Haar inzichten verschillen uiteraard sterk van die in het partijprogram van Gore/Lieberman, maar zij meent dat het program van Bush/Cheney een nieuwe bedreiging betekent voor de democratie en van het welzijn van arbeidersgezinnen. Nu Bush gekozen is zullen de arbeiders, burger- en vrouwenrechten ingeperkt worden en worden zaken op het spel gezet zoals: de sociale zekerheid, openbare scholen, het milieu en alle overheidsprogramma's voor steun aan de armen.

"Ondanks hun demagogische retoriek naar buiten zijn zij (Bush-regering, red. M.) tegenstander van overheidssteun voor een goede gezondheidszorg ten behoeve van de miljoenen niet-verzekerden. Zij zijn tegen effectieve actie en regeringsinspanning om geweldsmisdaden wettelijk aan te pakken. Zij menen dat de regering ten onrechte vergoeding van medicijnen verstrekt en opkomt voor burgerrechten. Zij zijn tegen de vakbondsrechten en zijn voorstanders van een agressief gebruik van de doodstraf. Zij bestrijden zichzelf als beleidmakende overheid, want zij zullen er alles aan doen opdat de macht van de ondernemers vóór die van het volk gaat".

Daarom zet de CPUSA in op een nieuw elan van de arbeiders- en volksbewegingen tegen de globalisering, voor vrede, werkgelegenheid en onderlinge gelijkheid.

De CPUSA denkt dat Ralph Nader er niet goed aan heeft gedaan een anti-Gore strategie te bezigen. Weliswaar was zij het eens met veel van wat Nader zei, maar mede hierdoor heeft hij Bush aan een overwinning geholpen en stelde hij het belang van zijn eigen partij tegenover het toekomstige welzijn van miljoenen uit de arbeidersklasse.

De CPUSA neemt zich bij verkiezingen in de toekomst voor om het aantal communisten dat openbare functies op zich neemt en daarvoor gekozen kan worden sterk uit te breiden. Zij is er oprecht van overtuigd dat mensen gaan vóór winsten en dat menselijke behoeften gaan voor de hebzucht van ondernemers. Als een revolutionaire partij van de arbeiders blijft zij toegewijd aan de communistische doelstellingen. Haar visie voor de toekomst is een natie zonder armoede, racisme, oorlog en onrecht. Wat wij vandaag doen moet ons dichter brengen bij een betere toekomst.

Dit stuk is een bewerking van een artikel van de CPUSA van november 2000. Vertaling Thomas Janssen.