Bush president VS

Elf redenen waarom werd gedemonstreerd

Van redactie buitenland

Op zaterdag 20 januari 2001 protesteerden duizenden mensen in Washington D.C. en San Francisco tegen de installatie van George W. Bush als president van de VS. Zij demonstreerden tegen de regering Bush en haar racistische, seksistische, militaristische, anti-arbeid politiek die de wereld van de grote ondernemers steunt en bevoordeelt. Bush beweert een 'medelevende conservatief' te zijn, maar zijn echte 'medeleven' is bestemd voor de grote banken en farmaceutische, olie- en andere grote ondernemingen.

Een diepgaande sociale verandering is nodig, een maatschappij waarin de behoeften van mensen belangrijker zijn dan winsten, waarin iedere persoon het recht heeft op een goedbetaalde baan, goede huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang en een schoon milieu. Alleen een massale volksbeweging kan werkelijke verandering brengen, zoals altijd het geval is geweest. Er zijn vele redenen om in verzet te komen tegen de regering Bush. Hieronder volgen er een aantal:

  1. Bush werd alleen maar president dankzij een omvangrijke racistische ontzegging van kiesrecht en verkiezingsfraude. Niet alleen in Florida maar in het gehele land werden de stemmen van Afrikaanse Amerikanen in onevenredige aantallen niet meegeteld. Honderdduizenden potentiële kiezers, in het bijzonder uit gemeenschappen van zwarten, latino's, inheemsen en arme blanke Amerikanen, is voorgoed het kiesrecht ontnomen, omdat zij ooit veroordeeld zijn voor een misdaad. In overwegend Afrikaans Amerikaanse buurten, van Atlanta tot Chicago tot Miami, leidde verouderde technologie en intimidatie ertoe dat de stemmen 20 tot 25 keer vaker ongeldig werden verklaard dan in de aangrenzende blanke buitenwijken. Bang om deining te veroorzaken, weigerde de leiding van de Democratische Partij, die voor het behoud van het huidige systeem is, om tijdens het hertellen van de stemmen de zaak van racisme naar voren te brengen.
  2. 'Gouverneur Dood' vertrekt naar Washington. Als gouverneur van Texas had Bush de eindverantwoordelijkheid voor meer executies, namelijk 152, dan in alle andere 49 staten bij elkaar in diezelfde periode. De doodstraf is racistisch en tegen de armen, hij moet afgeschaft worden. Wij doen een oproep voor de vrijheid van, tot de doodstraf veroordeelde activisten, schrijver en gevangene Mumia Abu-Jamal, leider van de Inheemse Amerikanen, Leonard Peltier en alle politieke gevangenen. Bush en zijn hoofd ordehandhaving, John Ashcroft, die Bush op het oog heeft als minister van Justitie, zijn fanatiek voor de doodstraf. In recente nieuwsartikelen is Ashcroft ook naar voren gekomen als iemand die de Federatie van slavenhouders ten tijde van de Burgeroorlog verheerlijkt. Hij heeft een warme relatie met de beruchte Bob Jones Universiteit, die afspraakjes tussen studenten van verschillende etniciteit verboden heeft en die Ashcroft vorig jaar beloond heeft met een eredoctoraat. Ashcroft staat er ook om bekend dat hij tegen alle drugsbehandelingsprogramma's is die door de overheid gefinancierd worden, hij noemt alle mensen die verstrikt zijn in drugsverslaving "van het laagste en het minste soort". Hoe 'medelevend' kun je worden?
  3. Wij moeten nu mobiliseren om het recht van vrouwen om zelf te kiezen te verdedigen. De nieuwe regering Bush is tegen vrouwen en tegen keuzevrijheid. Het recht van vrouwen op abortus en anticonceptie werd op straat gewonnen en zal op straat verdedigd moeten worden. Bush en zijn minister van Justitie John Ashcroft staan beiden te boek als voorstanders van een grondwetswijziging waardoor het recht van vrouwen om te kiezen verboden wordt. Bush en Ashcroft zijn 'voor het leven', maar alleen tot aan de geboorte, daarna zijn zij 'voor de dood' (zie onder punt 2.) Ashcroft is zelfs tegen abortus wanneer het gaat om gevallen van verkrachting of incest of als het leven van een vrouw in gevaar is.
  4. We moeten geld uitgeven aan algemene gezondheidszorg, gratis onderwijs, betaalbare huisvesting, verwarming en licht, kinderopvang en structurele banen, niet aan het Pentagon. In de rijkste economie die ooit heeft bestaan zou er gemakkelijk voldaan kunnen worden aan de basisbehoeften van de hele bevolking. In plaats van te voorzien in de menselijke behoeften worden jaarlijks honderden miljarden dollars besteed aan een vernietigend en verkwistend militarisme. De VS hebben al een groter militair budget dan de rest van de VN Veiligheidsraadstaten gezamenlijk. Bush wil nu de militaire uitgaven aanzienlijk verhogen, inclusief de bouw van het zogenaamde 'Nationale Raketten Verdedigings Systeem' (NMDS). Het NMDS is in werkelijkheid eerder een offensief dan een defensief systeem en is een essentieel onderdeel van een eerste aanvalskernoorlogstrategie. Het Pentagon, dat tot op heden een verbijsterend bedrag van vier biljoen dollar heeft uitgegeven aan kernwapens, heeft altijd geweigerd om het als eerste gebruiken van kernwapens te verwerpen. Een belangrijke belemmering voor een kernoorlog was de angst voor Wederzijds Verzekerde Vernietiging (Mutually Assured Destruction-MAD): het idee dat als een land zijn raketten lanceert, het zelf ook vernietigd zou worden door een nucleaire tegenaanval. Het aantrekkelijke van een 'Raketten Verdedigings Systeem' is voor de kernoorlogstrategen in het Pentagon dat het NMDS de meeste van de binnenkomende raketten kan neerhalen en het daarmee mogelijk maakt om als eerste zelf een kernoorlog te ontketenen. Dit afschuwelijke plan zou honderden miljarden aan nieuwe winsten opleveren voor de militair-industriële ondernemingen, terwijl de gehele wereld met vernietiging wordt bedreigd. Zowel Bush als zijn nieuwe minister van Defensie (Oorlog) Donald Rumsfeld zijn vurige aanhangers van NMDS.
  5. De genocidesancties tegen Irak moeten beëindigd worden. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, sprak in zijn eerste speech over "reactiveren van de sancties tegen Irak". De sancties hebben al meer dan 1,5 miljoen Irakese levens gekost, de helft daarvan betreft kinderen onder de vijf jaar. Powell, vice-president Dick Cheney, James Baker en andere adviseurs van George W. Bush hebben tien jaar geleden de Golfoorlog gelanceerd, tijdens de regering van zijn vader. Clinton zette de sancties en bombardementen voort tijdens zijn achtjarige ambtsperiode, en nu wil het nieuwe Bush-team de oorlog tegen Irak verder opvoeren.
  6. Stop de VS-interventie in Colombia en in de rest van Latijns Amerika. Het Staatsveiligheidsteam van Bush wil de VS-interventie in Colombia nog verder opvoeren, zelfs verder dan Clinton's 'Plan Colombia'. En het gaat niet alleen om Colombia, er is ook de dreiging van meer interventie in Venezuela, Ecuador, Bolivia, Peru, Mexico en Argentinië, waar de bevolking in opstand komt tegen de overheersing van het IMF, Wereldbank en VS-ondernemingen. We moeten nu handelen, om een nieuwe Vietnam-oorlog in Latijns Amerika tegen te houden.
  7. De aantredende Bush-regering zit vol met wrede, fanatieke mensenhaters, die de klok terug willen draaien met betrekking tot wat lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen en transseksuelen gewonnen hebben. Bush is verbonden met de fanatieke religieuzen en niet-religieuze rechts-extremisten die de gelijke rechten van lesbiennes en homo's willen ontkennen en hen willen dwingen zich weer te verbergen.
  8. De 'Veertigjarige Oorlog' tegen Cuba moet beëindigd worden. Bush, evenals de negen presidenten voor hem, willen van Cuba weer een kolonie van de VS maken, zoals dit het geval was voor de revolutie in 1959. Het is tijd om de blokkade en agressie tegen dit kleine buurland te beëindigen en Cuba in vrede te laten leven.
  9. De regering Bush wil de vernietiging van het milieu versnellen in het belang van de winsten van de ondernemingen. Onder gouverneur Bush was Texas de 50e staat op de ranglijst met betrekking tot kwaliteit van de lucht en stond eerste op de lijst van giftige vervuilers, uitstoot van gif, kankerverwekkende stoffen in de lucht en 13 andere categorieën van vervuiling. Bush gaf vertegenwoordigers van de vervuilende industrie de leiding over de Raad voor Behoud van Natuurlijke Bronnen van de staat. Bush en zijn nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Gale Norton, willen het 'Arctic National Wildlife-reservaat' openstellen voor olieboringen, slechts een aanwijzing voor wat nog komen gaat, tenzij we nu mobiliseren. Norton is voorstander van 'zelfcontrole', wat betekent dat ondernemingen zelf mogen controleren of zij voldoen aan de milieuvoorwaarden.
  10. Geef steun aan een onafhankelijk land voor het Palestijnse volk. De VS hebben Israël honderden miljarden dollar steun gegeven, steun die werd gebruikt om de Palestijnen te onderdrukken. De VS-regering en Israël treden als team op tegen de Palestijnen. Er zal geen vrede in het Midden-Oosten zijn tot er rechtvaardigheid is voor het Palestijnse volk.
  11. Maak een eind aan het VS-kolonialisme in Puerto Rico, VS-marine weg uit Vieques! Het plan voor militaire uitbreiding van de Bush-regering bevat ook het instandhouden van het eiland Vieques als militair testgebied (o.a. voor verarmd uranium, nvdr). Vele Puertoricanen zijn gedood of gewond en het milieu en de economie van Vieques heeft veel schade geleden. Nu is het tijd om het Puertoricaanse volk te steunen in hun strijd om het Pentagon te verdrijven.

Bron: International Action Center
email: iacenter@iacenter.org
web: www.iacenter.org

Vertaling: J. Bernaven.