Ziekteverwekker Fusarium

Bevolking Colombia wordt vergiftigd door VS

Van de redactie buitenland

Onder het mom van pogingen van de Verenigde Staten om de drughandel vanuit Colombia te bestrijden worden de cocaïnevelden in het Colombiaanse platteland besproeid vanuit de lucht met een ziekteverwekker. Het is de schimmel Fusarium. Deze tast echter niet alleen de gewassen aan, maar ook de gezondheid van mensen en dieren. De akkers worden voor vele jaren ongeschikt gemaakt om iets te verbouwen. Bovendien wordt gepoogd om de inheemse bevolking te verdrijven door de watervoorraden te besmetten. De Amerikaanse regering heeft voor dit vijfjaren 'Plan Colombia' 7,3 miljard dollar uitgetrokken. Men schat dat als gevolg van dit 'Plan Colombia' reeds ongeveer een miljoen boeren van hun akkers zijn weggevlucht. De VS-basissen op de Antillen moeten zo snel mogelijk worden gesloten.

Via internet kregen wij een rapport in handen van het Amerikaanse Instituut voor Controle op Voedsel en Medicijnen (FDA) (U.S. Food and Drug Administration). Dit instituut deed samen met de Diergeneeskundige Controledienst een onderzoek naar de gevaren van het gebruik van voedsel dat besmet is door deze ziekteverwekker. Het voorlopige rapport werd voor commentaar vrijgegeven op 6 juni 2000. Uit het rapport blijkt dat er volop studie wordt verricht naar de gevolgen van het gebruik van Fusarium, dat de schade voor mensen weliswaar nog niet vaststaat, maar bij dieren bewezen is. Juist daarom tracht men tot normering voor voedsel te komen. Het is daarom schandalig dat deze schimmel in Colombia massaal wordt gebruikt om mensen van hun akkers te verdrijven. Vorige keer bespraken we de beelden die de schokkende NOVA-uitzending liet zien, nu volgt achtergrondinformatie. Hier volgen delen van de tekst:

Voorlopige richtlijnen voor toelaatbare niveaus van 'Fumonisin' in voeding voor mens en dier (1)

Dit richtlijnenrapport is opgesteld door het 'Center for Food Safety and Applied Nutrition (CFSAN)' en het 'Center for Veterinary Medicine (CVM)', vallend onder de FDA. De richtlijnen weerspiegelen hun huidige ideeën over het controleren van fumonisins in voedsel voor menselijke en dierlijke consumptie, opdat er sprake is van een verantwoorde gezondheidsregelgeving.

Richtlijnen voor de voedingsindustrie

Doel van deze voorlopige handleiding is de vaststelling van aanbevolen niveaus van fumonisin, die FDA ziet als betrouwbare bescherming voor de gezondheid van mens en dier en die in voedingsmiddelen haalbaar zijn door een zorgvuldige manier van verbouwen en verwerken. Het FDA beschouwt deze richtlijnen als verantwoorde regels voor de volksgezondheid in afwachting van een vollediger begrip over de gezondheidsrisico's door fumonisins en in afwachting van de ontwikkeling van een lange-termijn-politiek en programma door de instantie die de fumonisins in menselijk en dierlijk voedsel controleert.

Achtergronden

Fumonisins zijn natuurlijke vergiften, geproduceerd door de schimmelsoorten Fusarium moniliforme (F.verticilliodes), F.proliferatum, en andere Fusarium soorten, die groeien op de planten op de akkers en tijdens hun opslag. Deze schimmelvergiften worden wereldwijd gevonden als besmetting, vooral in mais. Meer dan tien soorten fumonisins zijn afgezonderd en op eigenschappen onderzocht. De fumonisins FB1, FB2 en FB3 zijn de voornaamste die in de natuur voorkomen. In besmette maïs is FB1 de meest voorkomende, tevens beschouwd als de meest giftige.

Effecten op gezondheid van mens en dier

Fumonisins worden geassocieerd met verschillende negatieve invloeden op de gezondheid van vee en proefdieren. Tot nog toe is er geen direct bewijs dat fumonisins schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen, omdat beschikbare studies slechts een twijfelachtig verband aantonen tussen fumonisins en menselijke kanker. De beschikbare informatie over negatieve invloed op de gezondheid van mensen en dieren kan gevonden worden in CFSAN's 'Achtergrondrapport over niveaus van fumonisins in maïs en maïsproducten bestemd voor menselijk gebruik en in CVM's 'Achtergrondrapport over niveaus van fumonisins in diervoeding'.

Richtlijnen

Op basis van de overvloed aan beschikbare informatie over negatieve gezondheidseffecten voor dieren door fumonisins zijn risico's voor de volksgezondheid mogelijk door blootstelling aan fumonisins. Daarom zou blootstelling van mensen aan deze natuurlijke vergiften niet het niveau mogen overschrijden dat bereikt wordt door een zorgvuldige praktijk van verbouwen en opslag. Er worden daarom maximale normen gepresenteerd die het FDA beschouwt als haalbaar bij een zorgvuldige praktijk van verbouwing en opslag. Het FDA meent dat beperking van fumonisins tot die aanbevolen niveaus de blootstelling aan fumonisins kan verminderen in maïsproducten voor menselijke en dierlijke consumptie.

De schimmelsoort Fusarium is een van de economisch belangrijkste schimmelsoorten, die ziekteverwekkend is voor een grote groep plantensoorten. Leden van die soort zijn ook ziekteverwekkend voor mensen en dieren en een aantal ervan produceren belangrijke schimmelvergiften in voedingsmiddelen. Onderzoek naar Fusarium aan de Royal Botanical Gardens geschiedt in samenwerking met Fusarium Research Laboratory van de Universiteit van Sydney. Fusarium Internotes is de home page voor het internationale gezelschap van het comité voor Fusarium.

Vertaling Thomas Janssen.