Visverwerkingsbedrijf in andere handen; arbeidsplaatsen in gevaar!

NCPN-afdeling reageert

Het is zo langzamerhand een normaal kapitalistisch verschijnsel geworden dat bedrijven met mensen en al niet meer zijn dan een product dat gekocht en verkocht kan worden; speelbal en handelswaar voor het internationale kapitaal. Wij kennen de bekende voorbeelden van arbeiders die tientallen jaren op eenzelfde bedrijf werken en tóch zo'n vier, vijf of nog meer bazen versleten hebben. Het is in het kapitalisme niet ongewoon dat je als je 's maandags op je werk komt de mededeling krijgt dat je bedrijf een andere eigenaar heeft. Over welke gevolgen dat zal hebben voor de werkgelegenheid worden de mensen in het ongewisse gelaten. Dat gebeurde onlangs ook weer eens in Lemmer: wat eens een familiebedrijf was, ging voor de zoveelste keer in andere handen over. De afdeling Lemsterland van de NCPN richtte zich tot de betreffende arbeiders en de bevolking met een verklaring.

NCPN-afd. Lemsterland
Polderdijk 36, Lemmer.
(januari 2001)

Maak U Sterk!

De toekomst van het visverwerkingsbedrijf Sterk in Lemmer is allerminst zeker nu het Britse Hazlewood-concern, waar Sterk onderdeel van is, is overgenomen door de Ierse Greencore Group.

Mededelingen van de bedrijfsdirectie aan het personeel hebben die onzekerheid zeker niet kunnen wegnemen. Wel is gebleken dat men het nieuws van de overname liever nog binnen de directiekamers had willen houden.

Jammerverhalen over tegenvallende winstontwikkeling of verliezen zijn genoegzaam bekend als begeleidende teksten om een eventuele inkrimping van personeel of sluiting van een bedrijf onontkoombaar en aanvaardbaar te doen lijken.

Wij hebben echter nog geen berichten gehoord van directeuren die de gang naar de bijstand moeten maken, zoals gewone arbeiders dat nogal eens overkomt...

Het is echter wel noodzakelijk de vinger aan de pols te houden als men hoort dat men in Engeland rekening houdt met een groot banenverlies bij Hazlewood!

Opmerkelijk is dat een relatief klein concern als de Greencore Group een veel groter bedrijf als Hazlewood overneemt. Men mag er toch zeker een groot vraagteken bij zetten als men hoort dat een muis een konijn doorslikt... Een teken dat hier veel meer achter zit, wat de arbeiders en de bevolking wordt onthouden!

Voor de werknemers is het van het grootste belang zich niet te verliezen in discussies over problemen die grootaandeelhouders zouden hebben. Het dag in dag uit zwoegen van de arbeiders van het Hazlewoodbedrijf Sterk heeft voor meerdere nieuwe miljonairs gezorgd en bestaande miljonairs nog rijker gemaakt!

Daarom is elke verwijzing naar tegenvallende resultaten, te weinig winst e.d. een regelrechte belediging aan het adres van de visverwerksters!

Niet de 'zorgen' van de stinkend rijke bureaucratische rekenaars zijn maatgevend, maar wel of het werk voor zo'n 300 mensen uit Lemmer en omgeving behouden blijft!

Over de hele wereld wordt dagelijks geschoven met miljoenen en miljarden: overnames, opkopingen, beursspeculaties, enzovoort. Zich verrijken, anderen geld afhandig maken, sluwheid, is voor een zelfbenoemde 'bovenlaag' kennelijk de hoogste moraal. Schuiven met geld dat door de arbeidersbevolking is verdiend! Door keiharde arbeid dat door diezelfde 'bovenlaag' doorgaans met minachting wordt bekeken.

Als de werkenden zich maar zonder slag of stoot laten ringeloren door de machtigen, dan zal er op den duur van zelfrespect weinig overblijven. Wat men in de nabije toekomst ook met het bedrijf in Lemmer zegt te willen, maak altijd duidelijk dat we ons werk niet zomaar laten afnemen omdat anderen dat beter uitkomt. Arbeiders en vakbonden, maakt u

'Sterk voor behoud van Werk!!'