NCPN in actie tegen te lage bijstandsuitkeringen

Het partijbestuur van de NCPN heeft naar aanleiding van toenemende aanwijzingen dat mensen met een aanvullende bijstandsuitkering onder het wettelijk vastgestelde bestaansminimum blijven, inmiddels stappen ondernomen ten einde aan deze onrechtvaardigheid en diefstal van de armen een einde te maken. Het partijbestuur heeft de partij-afdelingen ingelicht en gevraagd gegevens hierover te verzamelen en als dat nodig blijkt de kwestie bij de gemeentebesturen aan de kaak te stellen. Tevens schreef de NCPN een brief hierover aan de regering en de fracties van de Tweede Kamer, waarvan wij de inhoud hier laten volgen.

Aan regering en fracties van de Tweede Kamer.

Onderwerp: ministeriƫle richtlijn in strijd met Bijstandswet

Dames en heren,

Steeds vaker bereiken ons berichten uit verschillende delen van het land dat mensen te weinig bijstand ontvangen. Het gaat hier om mensen die zijn aangewezen op een aanvullende bijstandsuitkering omdat hun inkomen uit arbeid of anderszins ontoereikend is.

De aanvullende uitkering die zij dan van de Gemeente ontvangen blijkt te laag om samen met het eigen inkomen op het voor hen geldende bijstandsniveau te komen. Verschillen van f. 25,00 per maand zijn geen uitzondering!

Uit navraag bij meerdere gemeenten zou blijken dat de oorzaak ligt in een door het ministerie aan de gemeentebesturen opgelegde berekeningswijze.

Het kan naar onze mening echter niet zo zijn dat er ministeriƫle regels bestaan die tot resultaat hebben dat er zeer veel mensen in het land minder geld ontvangen dan de Bijstandswet als bestaansminimum voorschrijft.

Waarschijnlijk ligt de oorzaak in de, op grond van art. 46 van de ABW vastgestelde, Bijstandsregeling Vakantietoeslag.

De Nieuwe Communistische Partij-NCPN roept regering en volksvertegenwoordiging op om zo snel mogelijk aan genoemde, zowel absurde als onrechtvaardige, situatie een einde te maken!

Wij verwachten graag zo spoedig mogelijk van u te horen welke stappen u heeft ondernomen of zult ondernemen teneinde er zorg voor te dragen dat eenieder in dit land weer ontvangt waar hij volgens de wet recht op heeft.

Hoogachtend,

Nieuwe Communistische Partij-NCPN