Monument voor slavernij

Van de redactie

Een groepje 'bekende persoonlijkheden' gaat een 'nationaal monument slavernijverleden' promoten. In de 17de en 18de eeuw brachten Hollandse schepen zo'n half miljoen slaven, onder de meest verschrikkelijke omstandigheden, van Afrika naar de Amerika's. Ruim 200.000 slaven gingen naar Suriname, 90.000 naar CuraƧao.

Pas op 1 juli 1863 werd deze vorm van slavernij afgeschaft. Het groepje moet "het onderwerp in wat bredere kring bekendmaken, zodat het niet lijkt alsof alleen een paar querulanterige Surinamers en Antillianen zich druk maken over het onderwerp slavernij." De aandacht voor het onderwerp is, mede door de discussies over een nationaal monument, de afgelopen jaren dusdanig sterk toegenomen, dat de Nederlandse burgerij de wind uit de zeilen van deze 'querulanterige Surinamers en Antillianen' wil nemen.

Tweehonderd jaar slavernij afkopen met een beeldje in het Oosterpark is erg goedkoop. Is het niet beter om eens te onderzoeken wie er toen vette bloedwinsten hebben gemaakt en waar dat geld gebleven is? Er zullen vast nog een aantal 'notabele' families aan te wijzen zijn, die nu nog voordeel hebben van de rooftochten van hun voorvaderen. Die kunnen dan meteen de kosten dragen van het onderzoek, de gedenkstenen en andere vormen van publieke afschuwplaatsen van lieden die toen bloedwinsten maakten en ze nu nog maken.