Hèt spektakel rond eeuwwisseling

kapitalisme wordt antifascistisch!

Door Kurt Gossweiler

Dit is het eerste deel van een analyse van Kurt Gossweiler, die Manifest de komende periode zal plaatsen in een reeks over vragen van antifascistische bondgenootschappen. Volgende keer ook het oprukken van Duitse neo-nazi's in Nederland. Zij proberen in Kerkrade zetels te bemachtigen.

Niet alleen wij, de communisten, nee, ook sociaal-democraten en linkse bourgeois democraten waren het erover eens, dat de voedingsbodem van het fascisme en fascistische partijen het kapitalisme is. Max Horkheimer, vertegenwoordiger van de linkse bourgeois 'Frankfurter Schule', bracht het als volgt onder woorden: "Wie het niet wil hebben over het kapitalisme, moet over het fascisme z'n mond houden." Het schijnt echter, dat we allemaal moeten bijleren. Alsof ze overvallen worden door een helder idee verkondigen toplieden in dit land (Duitsland, nvdr), de leidinggevende kracht van het Europese kapitalisme, en zelfs bonzen van ondernemersbonden opeens, dat het uit moet zijn met de nazi-scène in de BRD. Stoiber, leider van de CSU die zelfs nog rechts van de CDU staat en minister-president van Beieren - om in ieder geval de belangrijkste staatsvertegenwoordiger in het Beierse land te noemen van de belangen van de 'Onderlinge Waarborgmaatschappij van München', de 'Bayerische Vereinsbank', van BMW en Siemens, we hebben het hier alleen maar over de grootsten uit de Beierse geld- en industriewereld - tot nu toe bekend als iemand, die zijn beschermende hand ver uitstrekte tot boven zogenaamd 'extreem-rechts', deze Stoiber kwam als eerste regeringsleider van een deelstaat met de eis: de NPD zou verboden moeten worden!

Ook Otto Schily, die terecht in het septembernummer van het tijdschrift Konkret als 'de roze-rode Kanther' op de omslag ten tonele wordt gevoerd, laat zich opeens zeer verrassend in het openbaar kennen als een felle voorstander van het verbieden van de NPD. Zijn chef, bondskanselier Gerhard Schröder, roept zelfs op tot opstand, tot "de opstand van de fatsoenlijke mensen", tegen 'extreem-rechts'. En banken en spaarfondsen zijn ertoe overgegaan de rekeningen van de NPD op te heffen. Kunnen we nog meer bewijzen verlangen voor de serieuze ernst van het nieuwe 'antifascisme van boven'? Is dus de bondsrepubliek op weg een land te worden met een 'opgelegd antifascisme'? Ach nee, dat moet je niet denken, en daar hoeft ook geen enkele fascist bang voor te zijn: antifascisme dat is en blijft voor onze regeerders en de beschermers van onze grondwet een "rookgordijn van links-extremisten" (1), en het begrip 'fascisme' vinden ze voor het Duitse fascisme op zijn plaats; er moet echter "heel beslist" op worden aangedrongen, dat het systeem van het nationaal-socialisme "niet door het etiket 'fascisme' ondergesneeuwd raakt". (2) Daarom is ook het parool niet: strijd tegen fascisme en fascisten!, maar 'strijd tegen rechts-extremisme'.

Trouwens, laten we hier niet vergeten, dat op 24 augustus de ambtelijke kwaadsprekers over het antifascisme en de antifascisten juist van een krant, die zich links noemt, een steuntje in de rug kregen; op die dag verscheen er in TAZ een pamflet van een zekere Klaus-Peter Klingelschmitt met de kop 'de onvermoeibare strijder', een belastering van een in Duitsland en internationaal hooggeacht strijder tegen het Hitler-fascisme en de volgelingen in het huidige Duitsland, Peter Gingold. (3)

Het gekrakeel tegen 'extreem-rechts' is een leugenachtig showprogramma, "een stuk vol schurkerij, waarin schijnheiligheid en valsheid de eerste viool spelen, waarin brandstichters zelf om de brandweer roepen". (4) Dit is intussen al in zoveel publicaties van linkse media gedrukt en bewezen, dat het voldoende is om hier in enkele trefwoorden ernaar te verwijzen. De meesten van jullie hebben vast gelezen over de inleiding van Christian Koberg, die hij op de vergadering van het partijbestuur heeft gehouden, in de UZ van 13 oktober. Daar moeten we nog op terugkomen. (wordt vervolgd)

Noten:

  1. Bedeutung und Funktion des Antifaschismus (= Betekenis en functie van het antifascisme). Tekst van de minister van Binnenlandse Zaken over interne veiligheid, Bonn 1990, pag. 16.
  2. Idem, pag. 117.
  3. Unsere Zeit (UZ) van 15 september 2000; Konkret, nummer 10 van 2000, pag. 28 (Tjark Kunstreich, 'Alles Stalinisten' = Allemaal Stalinisten).
  4. Aldus overgenomen in een artikel in 'Arbeiterstimme' van september 2000: Terrorwelle von rechts. Die kurzen Beine eines aufgesetzten Antifaschismus (= Golf van terreur door rechts. De zwakke benen van een aangewakkerd antifascisme), pag. 1.
  5. Fritz Teppich, Grondwet en neofascisten, in: Kalaschnikow, uitgave 16, winter 2000.

Over de auteur:

De bekende onderzoeker van het fascisme, Dr. Kurt Gossweiler, onderzoekt wat wij kunnen denken en verwachten van het optreden van de kapitalistische elite tegen 'Extreem-rechts geweld' (Bijlage 1). Bron: 'Marxistische Blätter', 1-2001, pag. 78-86, vertaling Toos Plug.