Meten met twee maten

Asielzoekers in het nauw

Door Ron Verhoef

Het is alweer enige weken geleden dat er commotie ontstond over de gelekte conclusie uit een rapport over asielzoekers. De politie van Groningen kwam tot de conclusie dat asielzoekers vijf keer zo crimineel zijn. Er werd al veel over geschreven en gediscussieerd, maar de meeste artikelen in de burgerlijke pers gaan aan de kern voorbij: in Nederland wordt met twee maten gemeten.

Het rapport is opgemaakt in opdracht van Wallage die wilde weten of de opmerkingen van de politie over de criminaliteit onder asielzoekers wel op feiten waren gebaseerd. Nu weet ieder mens dat als je dit wilt onderzoeken, je iemand van buiten moet inhuren. Wallage kennelijk niet, hij liet het onderzoek uitvoeren door de politie zelf, de conclusie was zo eigenlijk bij voorbaat al bekend. Bovendien is het vreemd dat de conclusies uitlekten en niet het hele rapport, want hierdoor rijst direct de vraag wie het liet uitlekken en of dat geen politieke opzet was.

Racisme bij politie

Op grond van de uitgelekte conclusies wilde Wallage goede sier maken bij de kiezers, want niet alleen de VVD is tegen asielzoekers, maar de PvdA wil ook minder vluchtelingen, hoewel niet zo publiekelijk, want de officiƫle partijlijn streeft nog altijd naar een ruimhartiger beleid. Wallage vond dat criminele asielzoekers direct uit de procedure moeten worden gezet. Zoals U wellicht weet werk ik zelf op een AZC en ik kan U verzekeren dat asielzoekers die iets illegaals doen onmiddellijk een negatieve beschikking op hun asielaanvraag krijgen. Vervolgens worden ze op straat gezet, want aan actief uitzetten wordt niet meer gedaan. En daar sta je dan als vluchteling in een vreemd land zonder geld of werk en zonder huis. Is het dan verwonderlijk dat een aantal van hen terechtkomt in het criminele circuit. Niet de asielzoekers zijn hier de schuldigen, maar het systeem dat ze in de illegaliteit dwingt met alle gevolgen van dien.

Waar Wallage zijn gegevens vandaan haalt dat criminele asielzoekers na veroordeling alsnog met open armen worden ontvangen is mij dus een raadsel.

Wat in het hele debat nog onderbelicht blijft is hoe het zit met het racisme onder de Groninger politie. Het is alweer een aantal jaren geleden dat de kranten volstonden met verhalen over dit racisme. Zo werd iedereen met een andere huidskleur en een nieuwe fiets standaard aangehouden door de Groninger politie. Die fiets moest immers wel gestolen zijn. Allochtonen werden dus gewaarschuwd dat zij maar beter de aankoopbon van hun fiets mee konden nemen. Ook een professor van Surinaamse afkomst aan de Groninger universiteit werd door de politie regelmatig aangehouden omdat hij in een Mercedes reed. Zou er nu zoveel veranderd zijn in al die jaren dat het korps opeens het toppunt van tolerantie is geworden?

Racisme is overigens niet alleen de Groninger politie eigen. In de AZC's worden tegenwoordig alle fietsen van de bewoners gemerkt zodat als ze aangehouden worden (en die kans is groot) duidelijk is dat de fiets ook van hen is. Bovendien worden alle fietsen op het AZC regelmatig gecontroleerd. Niet gemerkt betekent in beslagname van de fiets, aankoopbonnen ten spijt want ook al is de fiets niet aangegeven als gestolen, niet gemerkt wordt gelijkgesteld met gestolen. Al met al wordt het vreemdelingenbeleid steeds repressiever.

Gekleurd onderzoek

Uit dit hele verhaal blijkt ook wel dat er op allochtonen en asielzoekers veel meer wordt gelet. Stel nu bijvoorbeeld dat een blank kind een rolletje snoep uit de supermarkt pakt zonder te betalen, de kans is groot dat de politie hier nooit bij wordt gehaald, het kind 'wist immers niet beter'. Als een kind uit het AZC dit echter waagt dan staat de politie gelijk op de stoep van het AZC, soms wel drie man sterk, en wordt er direct proces-verbaal opgemaakt. Je ontkomt niet aan de conclusie dat er in Nederland wordt gemeten met twee maten. Iets dat iedereen die in aanraking komt met de Nederlandse klassenjustitie natuurlijk allang wist.

Belangrijkste kritiek van de burgerlijke pers op het rapport was de interpretatie. Het probleem is namelijk dat een beperkt aantal asielzoekers is afgezet tegen de totale Groninger bevolking. Dit werd pas duidelijk toen het rapport werd vrijgegeven. Wat echter ook belangrijk is, is dat de schuldvraag geheel gelegd wordt bij de asielzoeker zelf. Er is geen enkele kritiek op het beleid van de overheid. Sterker nog dat beleid zou alleen maar harder moeten worden, alsof dat het probleem zou wegnemen! Er worden geen opmerkingen gemaakt over de schandalige praktijk van het op straat zetten van asielzoekers, waarmee ze ten prooi vallen aan mensenhandelaren, prostitutie en andere vormen van criminaliteit. In dat opzicht is het ironisch dat de politiek zich zo druk maakt om de mensenhandel, want deze wordt toch zeker gestimuleerd door het eigen beleid. Wel de mensenhandel aanpakken maar niet het beleid is immers dweilen met de kraan open.

Het rapport en de publiciteit die erop volgde laten zien waar het heen gaat. Asielzoekers zullen zich moeten opmaken voor een harder en racistischer beleid waarbij zij steeds vaker zullen worden afgeschilderd als de rotte appels in de samenleving. Veel hulp van de sociaal-democratie hoeven ze daarbij niet te verwachten, in ieder geval niet van Wallage en dat is des te opmerkelijker als we bedenken dat de joodse Wallage tijdens de holocaust heel wat familie heeft verloren. Juist van deze Wallage hadden de asielzoekers steun mogen verwachten, want juist hij heeft in zijn familie kunnen zien wat het betekent om opgejaagd te worden.

Wallage of de PvdA te beschouwen als racisten is natuurlijk onjuist, want dat zijn ze natuurlijk niet, het is allemaal best goed bedoeld, maar Wallage heeft niet door dat zijn manier van discussie voeren een ruimhartig beleid eerder in de weg staat dan bevordert. Hij had beter zelf het rapport door de papierversnipperaar kunnen halen. De PvdA moet niet de aandacht richten op de 'slechte' asielzoekers, die we moeten weren, maar ze moet juist pleiten voor een echt ruimhartig beleid en de voordelen van een multiculturele samenleving. Nu blijft de partij er alleen maar op hameren dat het beleid harder moet zodat we de echte asielzoekers kunnen helpen, maar het wordt tijd dat de PvdA beseft dat dat niet genoeg is en dat ze laat zien wat de waarde is van de term sociaal in haar programma.