Chronische vermoeidheid door gif

Ziektebeeld Bijlmerrampslachtoffers niet psychisch

Door Wil van der Klift

Louis Bertholet van de Stichting Onderzoeksgroep Vliegramp Bijlmermeer (SOVB) stuurde ons het resultaat van een onderzoek door Prof. Dr. Kenny De Meirleir dat hij op 27 januari jl. wereldkundig maakte op het congres in Seattle. Zijn uitspraak komt overeen met de bevindingen die de SOVB al eerder kenbaar maakte, onder meer aan het bevolkingsonderzoek in de Bijlmer (MOVB). Net als bij de militairen wordt de bevolking van de Bijlmer ook al jarenlang systematisch om de tuin geleid.

Het chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS is zo goed als zeker niet te wijten aan stress of een opgelopen trauma. Uit vrij complexe studies is gebleken dat CVS geen psychiatrische of psychologische aandoening is. De aandoening wordt daarentegen veroorzaakt door blootstelling aan zware metalen en andere giftige stoffen, zoals PCB's, die het afweersysteem aantasten.

Dat zegt professor fysiologie Kenny De Meirleir van de VUB, de Vrije Universiteit Brussel. Volgens De Meirleir is het syndroom bij een aantal patiƫnten te genezen.

Het inventariserend onderzoek, waar de SOVB zijn volledige medewerking aan heeft verleend, van Elke van Hoof (1), Prof. Dr. Kenny De Meirleir, Prof. Dr. Cluydts van het VUB in Belgiƫ, spoort volledig met de eerdere vaststelling van de SOVB. Kort samengevat komt het erop neer dat de rampbetrokkenen psychische en lichamelijke klachten hebben opgelopen door 'fysieke stress' (blootstelling aan giftige stoffen) en niet naar aanleiding van een traumatische ervaring. Door het vrijkomen van verarmd uraniumoxide en 'andere' giftige stoffen is over het algemeen het functioneren van het immuunsysteem dusdanig verstoord dat opportunistische ziekten kunnen ontstaan. Dit alles dient snel en vooral adequaat verder onderzocht te worden.

De SOVB verwijst verder naar de wetenschappelijke publicatie die in Seattle werd gepresenteerd: Inventarisation and objectivation of the complaints in the Bijlmer plain crash: similarities with Chronic Fatigue Syndrome. Manifest komt hier later op terug.

  1. Elke Van Hoof, Klinisch Psychologe, Chronic Fatigue Clinic, KRO Gebouw niv-1, Laarbeeklaan 101, 1090 Brussel, Tel:003224774600 Fax.: 003224774607.