Demonstratie tegen Bush

Van redactie buitenland

Op 20 januari kwamen tienduizenden bijeen in Washington DC om deel te nemen aan de demonstratie 'Tegen de Inauguratie', om te protesteren tegen de installatie van de Bush-regering met haar conservatieve politiek. Activisten protesteerden tegen het racistisch ontnemen van stemrecht van kiezers en tegen de doodstraf, en zij eisten een nieuw proces voor de, ter dood veroordeelde, gevangene Mumia Abu-Jamal.

Het International Action Center (IAC) vermeldt dat tienduizenden activisten uit meer dan 40 steden het slechte weer en controleposten van de politie trotseerden om zich te verzamelen in de Pennsylvania Avenue in Washington DC, om te protesteren tegen de inauguratie van George W. Bush. De door het IAC tegelijkertijd georganiseerde demonstraties in San Francisco en San Diego trokken ook duizenden demonstranten.

"Vandaag waren we getuige van een krachtige stap in de wedergeboorte van een nationale beweging voor sociale rechtvaardigheid, want er verzamelden zich meer demonstranten dan Bush-aanhangers in Pennsylvania Avenue," zei Larry Holmes, medebestuurder van het International Action Center. "Wij zagen de gezichten van deze nieuwe beweging, en zij waren jong, strijdvaardig en multiraciaal. Er waren ook vakbondsactivisten bij, zoals degenen van UNITE Local 169, die betoogden tegen de werkverplichting voor bijstandsgerechtigden en andere laagbetaalde arbeiders."

"Deze beweging stond op om George W. Bush uit te dagen, de kampioen van de racistische doodstraf," ging Holmes verder. "Hij is een vijand van de keuzevrijheid van vrouwen en de controle over hun eigen lichaam. De VS-ondernemingen hebben hem in hun zak en hij is van plan om ongekende steun aan het bedrijfsleven te geven door uitbreiding van het Nationale Raketten Verdedigingssysteem. En vandaag hebben duizenden activisten 'NEE' gezegd tegen de conservatieve agenda." Een veel gehoorde leuze was: "Racist, sexist, anti-gay, Bush and Cheney go away!" ("Racist, seksist, anti-homo, Bush en Cheney verdwijn!")

Op 19 januari jl. behaalden de organisatoren een belangrijke overwinning op de federale en lokale instanties voor ordehandhaving, bij de rechtbank in Washington DC, waar zij de verzekering kregen dat demonstranten niet gehinderd mochten worden om de demonstratieplaatsen te bereiken. In een eerdere strijd tegen de politie wonnen het IAC en haar bondgenoten ook en kregen toestemming voor verschillende demonstratieplaatsen.

"Wij denken dat de politie nooit van plan was om demonstranten de toegang te geven tot de Pennsylvania Avenue en de Inauguratieroute," zei Holmes. "Zij hoopten dat zij de Bush-regering af konden schermen van de politieke schande van duizenden demonstranten langs de parade-route, maar zij werden overstemd door de kracht van de beweging."

Bron: International Action Center, New York, 20 januari 2001, vertaling J. Bernaven.